¨

Udlændinge skal kunne købe sommerhuse

Foto: TV ØST

Udlændinge skal have lov til at købe sommerhuse i Danmark. Det mener et smalt flertal af danskerne i en måling, som Megafon har foretaget for Politiken og TV 2.

49 procent erklærer sig enige i, at loven, der forhindrer udlændinge i at købe sommerhuse på dansk jord, bør ændres. 44 procent mener, at reglerne bør bevares, mens 7 procent ikke har taget stilling, skriver Politiken fredag.

Da Danmark indtrådte i det europæiske fællesskab i 1973, blev der indført en særregel, der forhindrer udenlandske statsborgere i at købe en feriebolig. Det skete af frygt for, at sommerhusmarkedet blev invaderet af især tyskere. Men når danskere samtidig køber ferieboliger i lande som Frankrig og Sverige, klinger reglen hult, mener man i Kommunernes Landsforening (KL).

- Rent principielt er det ikke rimeligt, at danskerne kan købe sommerhus i udlandet, når udlændinge ikke må købe i Danmark. Så fra kommunernes side kan vi bestemt ikke have noget imod, at reglerne bliver ændret. Tilførslen af købekraft vil understøtte væksten i Udkantsdanmark og forbedre servicesektoren for de faste beboere, siger næstformand i KL Erik Fabrin (V) til Politiken.

Finn Østrup, professor i finansiering ved CBS, forventer, at en eventuel lovændring vil betyde stigende priser:

- Efterspørgslen vil jo stige, hvilket vil være til fordel for dem, der ejer sommerhuse i Danmark. Men det vil klart styrke væksten i Udkantsdanmark med større købekraft og øget turistindtjening«, siger han til Politiken.

Men justitsminister Lars Barfoed (K) vil fastholde erhvervelseslovens bestemmelser, selv om han erkender, at en lovændring kan skabe vækst i Udkantsdanmark på kort sigt.

- Vi kan ikke på så fundamentalt et område lave reglerne om, bare fordi vi her og nu har et stagnerende boligmarked. Hvis vi først giver slip på denne særregel, kan vi ikke få den tilbage. På lang sigt sørger reglen for, at danskere kan købe et sommerhus til rimelige penge, siger Lars Barfoed til Politiken.

02:27 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App