Tvivl om rygeforbud

Flere eksperter sår tvivl om kommunale rygeforbud. FOA og HK er klar til gå i Arbejdsretten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

Nogle kommuner står af på halvvejen, mens andre går hele vejen, når der skal vedtages rygepolitik på arbejdspladsen. Det er nemlig uvist, hvor langt kommunerne kan tillade sig at gå, når de udarbejder rygeforbud for de ansatte, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

 I alt syv kommuner har indført "røgfri arbejdstid" på alle kommunale arbejdspladser. Her i området er det Sorø og Holbæk.

 Det betyder, at de ansatte på intet tidspunkt må tænde en cigaret i løbet af arbejdsdagen - lige meget om de befinder sig i offentligt rum uden for arbejdspladsens område.

Men et sådant rygeforbud er ikke nødvendigvis lovligt, mener to eksperter i arbejdsret, som påpeger, at grænsen for kommunernes ledelsesret i forhold til rygeforbud ikke kan afgøres, før der er truffet en afgørelse i en konkret sag i Arbejdsretten.

 Foreløbig har kommunernes rygeforbud ikke givet anledning til en arbejdsretslig sag. Men det kan snart ændre sig. Der er nemlig mange uafklarede gråzoner i rygeforbuddene, mener professor ved Aarhus Universitet Ole Hasselbalch.

Og både FOA og HK melder, at begge fagforeninger er parate til at gå i arbejdsretten, hvis der opstår en sag på grund af vidtgående rygeforbud.