Tro det eller ej: Vinteren er knastør

Selvom landskabet store dele af denne vinter har været kridhvidt, så har det faktisk været en rigtig tør vinter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vi vader rundt i snedriver, og der drysser jævnligt mere hvidt ned fra oven. Men statistikkerne taler deres eget tydelige sprog: Årets vintervejr har været knastørt.

- Der er faldet 49 procent mindre nedbør i januar måned end normalt, så det har været en meget tør januar i Danmark, siger meteorolog Lone Seir Carstensen fra DMI til DR Sjælland.

De lave nedbørsmængder hænger sammen med, at den sædvanlige fugtige vestenvind har måttet vige pladsen for sydlige og østlige vinde. Når luften kommer fra det europæiske fastland, bevæger luftmassen sig kun over lidt vand, inden den rammer Danmark, og derfor når den ikke at samle så meget fugtighed op.

Der er ikke desto mindre faldet en del sne i de seneste uger. Men snemængder har det med at snyde øjet.

- Regn forsvinder ned i jorden, og så glemmer vi den, mens sneen bliver liggende og måske hober sig op, når der kommer mere. Samtidig er vandet i regndråber mere koncentreret end i sne, der jo er en luftig masse, forklarer Lone Seir Carstensen.

Trods den generelle tørke er der store forskelle på, hvor meget nedbør der er faldet. I Nykøbing Falster er der for eksempel kommet cirka 50 centimeter sne, hvilket er over dobbelt så meget som i Nykøbing Sjælland.