Sydbank løber fra ansvar efter bankTrelleborg-krak

Sydbank tvinger almindelige aktionærer og småsparer, der på vildledende grundlag købte aktier i bankTrelleborg, ud i udmattelseskrig i retssalene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sydbank bruger udmattelsesstrategien overfor de mindre aktionærer i det tidligere bankTrelleborg.

Sådan lyder anklagen fra de tidligere mindretalsaktionærer i bankTrelleborg nu. For selvom Højesteret entydigt har afgjort, at borgerne fik ulovlig vejledning om bankTrelleborg, så nægter Sydbankat indgå et fælles forlig med kunderne.

Mindretalsaktionærer vrede over udmattelsesstrategi

I stedet forlanger banken, at den enkelte kunde skal anlægge en retssag mod banken individuelt.

Det oplyser Jan Marcher fra Foreningen af Minioritetsaktionærer i bankTrelleborg.

Selvom Højesteret i vinter angiveligt entydigt dømte vejledningen om bankTrelleborg-aktien i form af et børsprospekt med en præsentation af situationen banken for lovstridig, så nægter banken at følge dommens premisser. Og det er meget angribeligt, siger mindretalsaktionærerne, efter Sydbank har ansøgt Højesteret om, at de enkelte aktionærernes krav overfor banken skal afgøres individuelt i hundredevis af søgsmål.

 - Banken prøver at udmatte aktionærerne i banken med et taktisk spil, hvor Højesteret allerede har taget stilling til substansen. Det er moralsk meget forkert, siger Jan Marcher fra foreningen til TV2 ØST.

Slut med at spille ærligt spil

Han oplever ellers, at Sydbank indtil nu har spillet et ærligt spil, og har prøvet at komme ud af sagen på en rimelig og ordentlig måde. Men den strategi er tilsyneladende slut nu, siger han.

- Det her betyder, at sagen ikke lukkes på den pæneste eller mest ordentlige måde. Sydbank har i stedet valgt en udmattelsesstrategi overfor deres kunder, siger Jan Marcher.

Han mener, at Højesteret mere end har indikeret, at sagen skal afgøres udenom retssystemet ved et forlig. Men det er nu det, som Sydbank nægter.

Sydbank: Sagen er kompleks

TV2 ØST ville meget gerne have stillet en række spørgsmål til Sydbank om sagen - banken har dog ikke ønsket at lade sig interviewe i denne sammenhæng og svare på kundernes kritik.

Juridisk direktør Stig Westergaard har dog sendt følgende, skriftlige kommentar:

- Som vi undervejs i forløbet med denne sag har påpeget, arbejder vi målrettet på at finde en løsning, der tilgodeser alle minoritetsaktionærer. Der er gået nogen tid, hvilket skyldes, at det er en kompleks sag med mange parter. Så længe vi arbejder med sagen og er i dialog med de involverede parter, ønsker vi ikke at gå mere i detaljer, hedder det fra banken.

Artiklen er den 12/6 blevet præciseret efter henvendelse fra Sydbanks pressechef Mikkel Friis-Thomsen, så det ikke fremgår, at banken havde skrevet børsprospektet til udbuddet af aktier i bankTrelleborg. Hvordan banken stiller sig til kundernes hårde kritik af, at banken ikke vil et forlig efter nederlaget i prøvesagerne i Højesteret, er dog stadig ukendte. Banken ønsker dog stadig ikke at stille op til interview om sagen.