Store underskud tynger vindmølle-underleverandører

Det er en svækket industri af underleverandører til vindmølleindustrien, der nu må se Vestas lukke fire store danske fabrikker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Underskuddene stiger markant blandt de danske underleverandører til vindmølleindustrien, og mange af dem leder efter kapital eller muligheder for at blive solgt. Det skriver dagbladet Børsen.

Vestas jagter solide besparelser i det danske hjemmemarked, da danske produktionsansatte er for dyre, men lukningen får også betydning for de danske underleverandører, der er afhængige af at levere dele til Vestas vindmølleproduktion.

»2009 har været et ufatteligt hårdt år for underleverandørerne,« siger assistant director Peter Rønde Jakobsen fra revisionskæmpen Deloitte.

En dugfrisk analyse fra Vindmølleindustrien og Deloitte gennemgår økonomien i 182 underleverandører til vindbranchen, og er en af de største analyser, der er lavet gennem flere år.

Den viser, at underskuddene eksploderer hos vindmølleindustriens underleverandører. 38 pct har underskud Antallet af virksomheder med underskud er steget fra 6 pct. af virksomheder indenfor eksempelvis transport og opstilling af vindmøller i 2008 til 38 pct. i 2009, viser analysen. Inden for den generelle fremstillingsindustri til vindkraft er andelen af virksomheder med underskud steget fra 13 til 40 pct. fra 2008 til 2009.

Samme analyse viser, at afkastet af investeringerne for alle dele af branchen er faldet tilsvarende meget. Transport og opstillingsindustrien havde i 2008 et afkast på 21,8 pct., det er faldet til bare 5 pct. i 2009.

»Underleverandørerne er delt i to. En gruppe, der allerede er i gang med at ekspandere i udlandet med afdelinger i USA og Kina. Og en anden gruppe, der sidder mere fast i Europa,« siger Peter Rønde Jakobsen til Børsen.