¨

Somalieres reaktion på terrorsigtet (Video)

Foto: TV ØST

Inden for en måned er to dansk-somaliere blevet tiltalt for terror, TV2 ØST har besøgt nogle somaliere i Kalundborg - for hvordan er det at være somalier i Region Sjælland efter alt den negative omtale?

Terrorhandlingerne påvirker ikke kun dem der udfører det, handlingerne falder tilbage på alle dansk-somaliere.

- Jeg har det rigtig dårligt, altså helt vildt. Jeg synes det rammer mig helt dybt. Når man går ude på gaden, og folk de kigger på en, så tænker de, når han er somalier så han er sikker terrorist. For at det bliver bedre skal man have fjernet det der "vi" og "dem". Det er det, der skaber splittelsen. Hvis man siger at alle er danskere uanset hudfarve, så kommer alt andet også, siger Ismail Garane fra Kalundborg.

 

[video:video_mangler:100117_somaliere2.flv]

Selvom der har været meget negativ omtale af somaliere, er de forhåbningsfulde i Somalisk Kulturforeningen, fordi de har det godt i Danmark, og de er danskere.

Der bor i alt 1112 somaliere i regionen, 194 af dem bor i Kalundborg. Abukar Said er formand for Somalisk kultur forening, og han vil have, at foreningen skal være et sted, hvor somaliere i alle aldre kan komme - især de unge - så de ikke laver ballade. For han er træt af at blive sat i bås med terrorister og ballademagere.

- Jeg ved, hvad det er rigtig, og hvad der er forkert. Jeg ved, at man ikke sætter 280 mennesker ind i et fly og springer det i luften. Jeg er ked af, at vi alle bliver sat i et så dårligt lys. Folk burde vide, at det ikke er alle, der er sådan, siger Adukar Said.

Forældrene i foreningen mener, at det er op til dem, at sørge for deres børn ikke bliver radikaliseret.

- Som forælder er man forpligtet til at vide, hvad deres børn laver, og hvilke miljøer de går i, og hvis man opdager, at barnet går i et dårligt miljø, så er man forpligtet til at hjælp det, siger Abdullahi Gutale, der er far til 4 børn.

 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App