Solsorte i fare

Millioner af solsorte vil dø af sult og kulde, hvis ikke danskerne sætter ind med aktiv nødhjælp til havernes og baggårdenes sangstjerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sne og islag truer nu med at tage livet af flere millioner solsorte. Sådan lyder meldingen fra Dyrenes Beskyttelse, skriver Urban.

- For solsorten og andre småfugle bliver de kommende dage en drabelig kamp for overlevelse. Det voldsomme snefald har nemlig spærret adgangen til spisekammeret under kvas og blade, og derfor risikerer op imod 5,5 millioner af landets solsorte ganske enkelt at fryse og sulte ihjel, medmindre vi yder hurtig og effektiv nødhjælp i form af frø, fedt og frugt, siger direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis til avisen.

Ifølge Dansk Ornitologisk Forening er det kun et fåtal af landets solsorte, der vælger at flyve sydpå om vinteren. Langt de fleste bliver i Danmark, hvor de sammen med artsfæller fra Norge og Sverige forsøger at klare sig gennem den kolde tid med nedfaldne bær og frø.

- Nu er livretterne gemt under en hvid dyne. Og det er overraskende for solsorten, som har vænnet sig til milde vintre, forklarer ornitologernes formand Christian Hjorth.

Ligesom Britta Riis håber han derfor på nødhjælp fra landets
indbyggere:
- Et halvt æble, en fedtkugle eller en håndfuld solsikkekerner er nok. Og vil man være sikker på mange af de smukke forårskoncerter fra antenner og tagrygge, så er det selvfølgelig vigtigt at fortsætte fodringen, indtil sneen er væk, siger han til gratisavisen.