Skibstrafikken forkorter vores levetid

Skribstrafikken gennem Storebælt og Øresund er en større trussel mod vores helbred end forurening fra biler og kraftværker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Forureningen fra biler, lastbiler, busser og kraftværker er slet ikke den værste trussel mod danskernes helbred. Det er
derimod den internationale skibsfart, afslører helt nye beregninger, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Mens udledningerne af luftforurening fra hele Danmark medfører sundhedsudgifter på 3,9 mia. kr. om året, påfører den
internationale skibstrafik fra Østersøen, Nordsøen samt de indre danske farvande danskerne så mange sygdomme og dødsfald, at den årlige regning løber op i 6,1 mia. kr. Det viser nye beregninger fra statens forskningscenter for energi, miljø og sundhed, CEEH, oplyser seniorforsker Jørgen Brandt fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) under Aarhus Universitet, der står bag beregningerne.

Tallene overrasker leder af CEEH professor Eigil Kaas fra Københavns Universitet.

- Det er en enorm stor omkostning som følge af udledninger fra skibstrafikken. Skibene udsender masser af svovlholdige gasser og partikler, der påfører danskerne en mængde forskellige sygdomme, som forkorter vores levetid, forklarer Eigil Kaas.

De samlede danske udledninger medfører sundhedsudgifter på 31 mia. kr. om året, men kun 3,9 mia. kr. i Danmark. Til sammenligning påfører skibstrafikken omkring Danmark de europæiske lande årlige sundhedsudgifter på 182 mia. kr., heraf 6,1 mia. kr. i Danmark. Det handler både om hjerte-/kar-sygdomme, luftvejslidelser og lignende.

- Det er ligesom med rygning: Rent statistisk medfører luftforureningen, at vi alle får en lidt kortere levealder, lyder det fra Eigil Kaas. De høje sundhedsomkostninger som følge af forureningen fra skibsfarten overrasker også miljøøkonom, forskningsprofessor Mikael Skou Andersen fra DMU, der har stået for de økonomiske beregninger.

- Det er meget overraskende og interessant, at skibsfarten bidrager langt mere til sundhedsomkostningerne end luftforureningen fra Danmark , mener han.