Sjællandske selvstændige må dreje nøglen om

Flere små virksomheder på Sjælland går konkurs, viser novembertal fra Danmarks Statistik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danmarks Statistik har netop offentliggjort antallet af konkurser i november. Tallene viser, at der var 164 procent flere konkurser i Region Sjælland i november end i maj-oktober i gennemsnit, skriver konsulentfirmaet Deloitte i en pressemeddelelse.

- Lige nu ser vi, at mange virksomhedsejere må kaste håndklædet i ringen, fordi de simpelthen ikke kan generere nok omsætning til at holde virksomheden i live og betale deres kreditorer, siger partner i Deloitte Sten Peters, der er ekspert i små og mellemstore virksomheder.

Helt præcis gik 98 sjællandske virksomheder konkurs i november. Cirka to tredjedele af konkurserne ramte virksomheder uden ansatte.

- Det er især enkeltmandsvirksomhederne, der bliver ramt af konkurser lige nu. Størstedelen beskæftiger sig med handel og transport. Dog ser vi også, at flere selvstændige konsulenter i den seneste tid har måttet sige farvel til deres virksomhed. Det tyder på, at mange opererer i et svært marked, siger Sten Peters.

Konsulent- og it-branchen er topscorer

Drømmen om at skifte lønmodtagerlivet ud med jobbet som selvstændig konsulent er ellers på toppen af listen over danskernes iværksætterdrømme:

- For nylig viste en undersøgelse, at konsulent- og it-branchen er den absolutte topscorer, når det gælder drømmen om at blive selvstændig. Livet som butiksejer er nummer 2, mens drømmen om at drive egen café kommer ind som nr. 3. Der er selvfølgelig ikke noget galt med disse drømme, og mange får heldigvis succes, men vi må også konstatere, at det er sjældent, at disse virksomheder bliver rigtig store, siger Sten Peters.

I gennemsnit havde de konkursramte virksomheder i november 2,7 millioner kroner i årlig omsætning mod 3,8 millioner kroner i maj-oktober.