Sjællandske eksportfirmaer giver krisen baghjul

6 ud af 10 sjællandske eksportvirksomheder forventer vækst i år - eksportfirmaerne vokser dobbelt så hurtigt som dem, der kun arbejder indenlands.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det går godt for eksportvirksomhederne her i området, og mange begynder for alvor at give finanskrisen baghjul. Mens 4 ud af 10 virksomheder i Region Sjælland forventer vækst i 2013, er det 6 ud af 10 eksportvirksomheder, der forventer at vokse. Det viser nye tal fra Væksthus Sjælland.

- De her tal siger mig, at der er en lang række virksomheder derude, som er på vej henover krisen, og som har fundet en vej til at navigere i det her marked og sådan set gør det rigtig rigtig godt. Det betyder også, at det kan have en positiv stimulerende effekt for andre virksomheder. Det skaber simpelthen ringe i vandet, så man kan få en lidt mere udbredt vækst i hele regionen, siger direktør Mads Váczy Kragh fra Væksthus Sjælland, som står bag Vækstindeks.

Dobbelt så hurtig

VækstIndeks 2013 udkommer først i starten af maj, men allerede nu viser de første tal positive takter. Omsætningen i virksomhederne i Region Sjælland steg i 2012 med knap 5 procent, og særligt eksportvirksomhederne har haft gang i væksten med en stigning på 10 procent.

Dermed vokser eksportvirksomhederne dobbelt så hurtigt som virksomheder uden eksport, og det er specielt i cleantech, IT/kommunikation, handel og farma/medicobrancherne, at væksten er størst.

Danmark for småt

Det danske hjemmemarked er per definition for småt til en række virksomheder. Markedet bliver simpelthen for hurtigt udtømt. Derfor er eksport en af de vigtigste veje, hvis man vil udvikle og udvide sin virksomhed.

- Vores påstand er, at der er potentiale for langt mere. Vi møder rigtig mange virksomheder, som virkelig har et stort potentiale i udlandet. Eksport minimerer faktisk risikoen i virksomheden. For man er ikke så følsom for nedgang, hvis man spreder sit salg til flere lande. Derfor udbyder vi sammen med Vækstforum og Region Sjælland en række muligheder, som netop giver værktøjer til at optimere salget udenlandsk, fortæller direktøren.

For få tager langt væk

VækstIndeks er en årlig måling blandt virksomhederne, der udarbejdes af Væksthus Sjælland i samarbejde med Region Sjælland. En anden af konklusionerne er, at meget få af virksomhederne har øje på vækstmarkederne i Asien, Afrika og Sydamerika. Kun 5 ud af 100 eksportvirksomheder forventer vækst i eksporten til Asien, Afrika og Sydamerika.

- Der er for få her i regionen, der kommer langt ud over vores grænser. Nærmarkederne er det oplagte valg, fordi de ligner os selv og er nemme at komme til. Men hvis eksporten virkelig skal løftes, skal flere sjællandske virksomheder på eventyr på fremtidens vækstmarkeder. Europa er stækket af krisen og vil være det de næste år. Men i Asien, Afrika og Sydamerika er væksten tårnhøj, og det er her, markederne vokser i de kommende årtier. Det skal sjællandske virksomheder også nyde godt af, og vi står i Væksthuset klar til at hjælpe med at komme ud over grænsen til både Kina og Brasilien, lyder det fra Mads Váczy Kragh.


Nyhedsoverblik