Seks kommuner i regionen sender utilpassede unge til Caribien

I alt sender seks kommuner fra regionen utilpassede unge til Caribien. Siden 2010 er 19 unge sendt afsted, mens der er brugt 14 millioner kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Millioner af kroner bliver brugt til at sende utilpassede unge, der er kriminelle eller stofmisbrugere, til skibsprojekter i Caribien.

Det er kommunerne, der sender de unge afsted, hvor formålet er at tilrettelægge en tur, så den unge kommer ud af sit misbrug, eller stopper med at begå kriminalitet. 

I alt har de seks kommuner Guldborgsund, Kalundborg, Slagelse, Holbæk, Odsherred og Sorø valgt at benytte sig af dette og i alt brugt 14.315.734 kroner siden 2010. For dem er i alt 19 unge blevet sendt afsted. Det viser tal fra metroxpress. 

Guldborgsund sender flest

I regionen er det Guldborgsund Kommune, der sender flest unge afsted. Siden 2010 er 10 personer blevet sendt afsted. På landsplan er Guldborgsund den kommune som har brugt næst flest penge, nemlig lidt over syv millioner kroner, mens Frederikssund topper med knap otte millioner.

At udgifterne er så høje i Guldborgsund Kommune, kommer bag på borgmester John Brædder (G).

- Jeg er en anelse overrasket over, at kommunen bruger så mange penge på anbringelser af unge. Men jeg forventer, at det er den bedste bedste løsning i forhold til kroner og øre og den succesrate, det har for at få de unge afrust og til at tage en ungdomsuddannelse bagefter, siger John Brædder (G) til TV ØST. 

Borgmesteren fortæller, at Børne- og Ungeudvalget har ansvaret for at anbringe de mest belastede unge på skibsprojekterne, der går i 7. til 9. klasse. 

Udvalget skal den 15. juni fremlægge en redegørelse for Arbejdsmarkedsudvalget for at afgøre, om løsningen med skibsprojekterne er den bedste og billigste løsning i forhold til en almindelig anbringelse i Danmark. 

Skibsprojekt vækker forargelse

Flere kommuner har valgt at droppe at sende de unge til Caribien, bl.a. Albertslund, på grund af for lav faglighed blandt personalet. 

Projekterne vækker også undren i Foreningen Hjælp Voldsofre, der er i dagligt kontakt med ofre for kriminalitet.

- Det er en fornærmelse af den person, som er forurettet, at de, som har krænket, får de her muligheder. Der er for mig ingen tvivl om, at når man som offer læser om de her Caribien-ture, så vil 9 ud og 10 føle sig ydereligere krænket og forurettet, siger næstformand og advokat Helle Hald til metroxpress. 

Hun efterlyser en offentlig instans, som tager sig af ofrene.

På landsplan har 26 kommuner siden 2010 sendt 59 unge afsted til skibsprojekterne for knap 42 millioner.

Kommune
Antal unge
Penge brugt

Guldborgsund
10
7.211.717

Kalundborg
3
3.498.821

Slagelse
1
1.223.934

Holbæk
1
1.032.594

Odsherred
3
889.386

Sorø
1
495.282

I alt
19
14.351.734