¨

Schengen giver kriminelle frit spil

Foto: TV ØST

Et Europa uden paskontrol har givet de grænseoverskridende kriminelle friere muligheder.

Det pasløse Europa via Schengen-samarbejdet giver kæmpe muligheder for de grænseoverskridende kriminelle, skriver Berlingske.

Avisen henviser til en ny rapport fra det europæiske politisamarbejde, Europol.

I rapporten kan Frankrig, Tyskland og andre modstandere af, at Rumænien og Bulgariens indlemmes i Schengen-samarbejdet, finde argumenter for deres modstand.

De grænseoverskridende kriminelle arbejder ifølge rapporten på at udvide deres interesser til hele EU. De kan formodes at ville "udnytte de muligheder", der vil opstå med en mulig indlemmelse af Bulgarien og Rumænien i Schengen-zonen.

Samtidig vil mulige visumfritagelser til en række lande på det vestlige Balkan, Ukraine og Moldova gøre livet lettere for de kriminelle, fastslås det. Ligesom Schengen gør det muligt for lovlydige EU-borgere at rejse frit, er det også en fordel for de kriminelle inden for en lang række aktiviteter, fremgår det.

Europols direktør Rob Wainwright siger, at de kriminelles brug af internettet og mobilteknologien har taget et tigerspring.

- Graden, de har udnyttet internettet og mobilteknologien til at understøtte deres arbejde, er gået meget hurtigt, siger Europol-direktøren.

Europol har udpeget gangstere fra Litauen og albansktalende grupperinger fra Balkan som de stærkeste og bedst organiserede spillere i europæisk kriminalitet, skriver Berlingske.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App