Samuelsen: Uden Liberal Alliance var det blevet et ja

Hvis det ender med et nej, kan sejren i høj grad tilskrives Liberal Alliance, mener Anders Samuelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selv om alle stemmer endnu ikke er talt op efter torsdagens folkeafstemning om retsforbeholdet, tør Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, godt sige, at "det ser godt ud" med hensyn til et nej.

Og det kan især tilskrives Liberal Alliances valgkamp, siger partilederen i al beskedenhed.

- Jeg tror godt, jeg kan tillade mig at sige, at hvis ikke Liberal Alliance havde anbefalet et nej, så var det blevet et ja. Derfor er det vigtigt, at Løkke lytter til nej-partierne, siger Anders Samuelsen til Ritzau med adresse til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Samuelsen henviser til den seneste EU-afstemning om patentdomstolen sidste år, hvor Liberal Alliance anbefalede danskerne at stemme ja - hvilket også blev valgresultatet.

- Vi så med patentdomstolen, at Enhedslisten og Dansk Folkeparti ikke kunne løfte nej-opgaven alene. Denne gang er det en mere bred nej-side, fordi Liberal Alliance også anbefaler et nej, siger Samuelsen.

Liberal Alliance holder valgaften dør om dør med det største nej-parti, Dansk Folkeparti, på Christiansborg.

Men DF har ikke fat i de borgerlige, liberale vælgere, som i Samuelsens optik meget vel kan vise sig at blive tungen på vægtskålen for nej-flertallet.

- Hvis man havde trukket os ud af ligningen, så havde det været noget sværere at få et nej-flertal, siger han og tilføjer, at han også har oplevet flere vælgere fra Venstre og de Konservative, der har skævet mod Liberal Alliance op til denne folkeafstemning.

- Det har været vigtigt for rigtig mange liberale, borgerlige vælgere, at der har været et ægte liberalt parti, der har sagt, at vi anbefaler et nej.

Spørgsmål: Hvor ved du det fra?

- Målinger viste fra starten, at vores vælgere i høj grad lænede sig mod et ja. Det gør de ikke længere i de seneste målinger. Så de har lyttet til vores argumenter, siger Anders Samuelsen.

Hvis aftenen ender med et flertal for nej, forventer han, at Løkke hurtigt sætter forhandlingerne i gang om fortsat dansk deltagelse i det europæiske politisamarbejde, Europol. Forhandlinger, som han også selv venter at få indflydelse på.

/ritzau/