¨

Sakskøbing Camping: Dårlige knæ sendte stavgang og dans på pension

Foto: TV ØST

Jytte og Verners dårlige knæ satte en stopper for et liv fyldt med fysisk aktivitet, i stedet erstattede parret den aktive tilværelse med lidt for meget sovs og wienerbrød.

Familien går på skrump

I første omgang sprang Jytte og Verner på TV2 Østs tilbud om hjælp til en sundere hverdag på grund af knæene. De var trætte af, at de ikke længere kunne alt det de gjorde før og ville have hjælp til noget motion, der ikke belastede knæene. Men efter et besøg af diætist Susanne Ross, viste det sig, at det ikke kun er manglende motion, der belaster knæene.

Nu skal Jytte tabe hele 14 kilo for at nå idealvægten. En fedtprocent på knap 44% er ikke for sjov, og det er diætistens anbefalinger heller ikke, når man som Jytte og Verner er af den opfattelse, at jordbær uden fløde er lige så kedelige, som kartofler uden sovs.

Selv om Verner egentlig ifølge diætisten ikke behøver at tabe sig, har han lovet at støtte fruen i kampen mod kiloene. Og så vil han egentlig også gerne tabe et par kilo. Så fremover betyder hygge  for parret ikke at dele en stang wienerbrød med de andre fastliggere på Sakskøbing Camping – men snarere en pose friske ærter og jordbær – uden – fløde.

Familien

Jytte er 70 år og tidligere hjemmehjælper. I dag er hun pensioneret og nyder livet halvdelen af året som fastligger med manden Verner på Sakskøbing Camping. Om vinteren holder hun til i Nr. Alslev, men uanset adressen er problemet det samme. Knæene vil ikke længere, som Jytte vil, og hun er derfor helt stoppet med at bevæge sig. Det har kostet en del kilo, og Jytte vejer i dag alt for meget.

Jytte har et BMI på 30,3 og en fedtprocent på 43,6 procent, og er dermed meget overvægtig. Selv om Jytte har droppet både stavgang og dans, så er hun stadig aktiv i Ældresagen i Nr. Alslev, hvor hun er næstfomand.

Verner vil helst have kartofler hver dag, og sovsen skal "hænge ved". Hverken Jytte eller Verner spiser ikke mange grøntsager. Verner er tidligere værkfører og er 74 år. Verner har et BMI på 26,4 og hans fedtprocent er 24,8, hvilket er i den tunge ende af, hvad der er tilladt ifølge eksperterne. Han vil gerne tabe sig nogle kilo, og så vil han meget gerne støtte Jytte.

Verner har ligesom Jytte været meget aktiv. Verner har cyklet meget, og så har han sammen med Jytte gået stavgang og til dans. Men Verners knæ stod også af, og så blev det til ingen motion. Og nu så er han og Jytte altså der, hvor de slet ikke rører sig, men er blevet tykke af al den "hyggespisning" på campingpladsen.

Eksperter

Susanne Ross er uddannet klinisk diætist ved Århus universitet i 1994 og herefter autoriseret af Sundhedssyrelsen. Hun har en dybtgående viden om sammenhæng mellem kost og sygdom og har arbejdet på diverse hospitaler og med projekter som klinisk diætist, samt undervist og taget yderligere pædagogisk og psykologisk uddannelse. I 1998 åbnede hun klinik, hvor hun arbejder med kostbehandling og vejledning, både individuelt og i grupper.

Susanne Ross er tilknyttet Lolland Kommune, hvor hun arbejder med overvægtige børn og deres familier, derudover er hun bla.  med i projektet ”Skab nye vaner” og ”Tidlig indsats” hvor målet er at skabe varige sunde vaner i børnefamilier og blandt yngre mødre. Sidst men ikke mindst er Susanne tilknyttet Platangården i Vordingborg, hvor hun  arbejder med psykisk syge unge og ernæringsrelaterede problemstillinger, f.eks. at man under nogle medicinske behandlinger lettere tager på.

Per Olsen er fysioterapeut og akupunktør og har praktiseret siden 1989. Per har arbejdet på både Glostrup Sygehus og Nykøbing Falster Sygehus, han har lavet forskellige projekter i samarbejde med DGI og Storstrøms Amt omkring ryggen og idrætsskader – og han har i fungeret som underviser i blandt andet idrætsmassage, forebyggelse og behandling af idrætsskader og fysisk aktivitet med kroppen. Per har derudover været tilknyttet til en lang række idrætsklubber.

Siden 1994 har han været privatpraktiserende, i de sidste otte år  i Nykøbing Falster. Her tager han sig af både behandling af patienter - og genoptræning før og efter forskellige operationer, især indenfor skulder, knæ og de problemer, som kan opstå fra fødderne.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App