Sælger fyrværkeri til mindreårige

Årets første alvorlige fyrværkeriulykke har sat fokus på butikkernes salg af fyrværkeri. Det er nemlig ulovligt at sælge nytårskrudt til unge under 18 år. Men det er ikke alle steder, det overholdes. Det viser en test, vi lavede i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vi lod to teenagere på 14 og 15 gå på fyrværkeriindkøb i tre butikker i Næstved, og to ud af tre steder kunne de få krudt med hjem.

 - Vi fik bare fyrværkeri. De spurgte ikke om noget. Eller jo, de spurgte, hvad vi ville have, siger Christian Wendelboe.

De tre steder vi testede var Harald Nyborg, thansen og ALDI, alle sammen i Næstved. ALDI lod uden videre de unge købe en pakke med forskellige raketter, romerlys og heksehyl, og hos Harald Nyborg var der ingen problemer i at købe to store raketter. Hos politiet er de bekendt med problemet.

 - Vi kan konstatere at der bliver solgt fyrværkeri også til unge under 18, hvorvidt det er fra offentlige forretninger, eller om det er dørsalg af forskellig karakter, det kan vi ikke udtale os om, siger Flemming Madsen, politiinspektør hos Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi.

Det er ikke tilladt at sælge fyrværkeri som for eksempel raketer, romerlys og heksehyl til unge under 18 år, og bøden for at sælge fyrværkeri til mindreårige er lige steget fra 400 til 2000 kroner.

Vi forsøgte at få en kommentar fra ALDI og Harald Nyborg. Men hos ALDI ønskede de ikke at medvirke, og det var ikke muligt at få en kommentar fra Harald Nyborg i dag.

Se reglerne for salg af fyrværkeri på:

http://www.politi.dk/da/borgerservice/fyrvaekeri/