S vil kriseuddanne soldater

Udsendte danske soldater skal fremover kunne yde psykologisk støtte til kammerater, der får mentale skræmmer. Det forslag kommer fra Socialdemokraterne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Inden danske soldater forlader dansk jord, skal de uddannes i, hvordan de hjælper kammerater i krigszonen med at håndtere psykiske problemer. Sådan lyder et af de centrale forslag i et nyt veteranudspil fra Socialdemokraterne op til efterårets politiske forhandlinger om en veteranpolitik. Det skriver Berlingske Tidende.

- Vi skal sørge for, at nogle af soldaterne bliver uddannet, så de er i stand til at hjælpe deres kammerater med krise- og stresshåndtering. Det er ikke decideret psykologsamtaler, men mere kollegastøtte, hvor de kan tage toppen af problemerne for hinanden, så de psykiske problemer ikke får lov at vokse. Det handler om forebyggelse, siger forsvarsordfører John Dyrby Paulsen (S).

Han mener, behovet for øget psykologisk støtte til soldaterne er stort både under udsendelse, og når de er vendt hjem.

Hos Hærens Konstabel- og Korporalforening ser de positivt på s-forslaget. Det kan have stor praktisk betydning, når der er tale om forebyggelse af de psykiske problemer, som soldater kan opleve efter en udsendelse.

- Det kan være alt fra en kollega, som sørger for at møde op i lufthavnen, når nogle kommer hjem fra udsendelse, til at der i hverdagen på kasernen er en person, som man kan gå til og vende nogle ting med, efter man er kommet hjem, siger formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening, Flemming Vinther, til Berlingske Tidende.

/ritzau/