Rockere presser sjællandske arresthuse

De ansatte på de sjællandske arresthuse døjer med overbelægning og stigende pres fra rockere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De ansatte i arresthusene på Sjælland bliver mere og mere pressede af overbelægning og trusler fra rockere, skriver Fængselsforbundets blad, Fængselsfunktionæren.

I årets 4 første måneder ligger belægget på de sjællandske arresthuse på 101 procent.

Trussel eller rar samtale?

Ifølge formanden for Arrestfunktionærernes Organisation Sjælland, Henning Mørck, forstærkes problemet med overbelægning af, at de ansatte i stigende grad bliver udsat for mere eller mindre forblommede trusler fra rockerne.

- Jeg har for eksempel hørt om en rocker, der går over til en betjent i vagten og fortæller, at en af hans brødre - en nabo til betjenten - har været inde og lede efter en kat på hans grund, fortæller Henning Mørck til Fængselsfunktionæren.

- Det bliver leveret på en måde, så han bagefter er tvivl, om det nu var en rar samtale, eller om det var en slags "vi ved, hvor du bor"-trussel.

TIl fjernere fængsler

Og overbelægningen presser personalet endnu mere, end det er i forvejen, mener Henning Mørck.

- Vi bruger rigtigt meget tid på at skaffe pladser, og der kommer hele tiden nye fra politiet og fra Københavns Fængsler, siger han til Fængselsfunktionæren.

- I stedet burde man køre dem til de fjerneste arresthuse, hvor belægget er lavere. Vi er slet ikke gearet til at bruge så mange ressourcer på sagsbehandlingen, når vi kun er to på vagt.

Betaler prisen for bandeindsats

Den sjællandske arrestformand kalder det for "noget københavneri", at de sjællandske arresthuse skal betale prisen for bandeindsatsen i København.

I Direktoratet for Kriminalforsorgen ser sikkerhedschef Michael Gjørup det som naturligt, at det primært rammer Sjælland, når størsteparten af varetægtsfængslingerne af indsatte med rocker- eller banderelationer er sket i og omkring hovedstadsområdet.

Arbejder på Jylland

Han oplyser dog, at direktoratet arbejder på at nedbringe belægget.

- Vi arbejder løbende på at flytte de indsatte, som er dømt i første instans eller er fuldbyrdet, til arresthuse og fængsler i Jylland, siger Michael Gjørup til Fængselsfunktionæren.

- Arresthusene på Sjælland har desuden arbejdet målrettet på at nedbringe antallet af indsatte, som er ude i fællesskab, i forhold til antallet af tjenestegørende personale. Det er min opfattelse, at det har hjulpet en del.

/Ritzau/