Regioner og sundhedsstyrelse i strid om aftale

Region Sjælland og Hovedstaden mener, at Sundhedsstyrelsen løber fra en aftale, når den siger, at der ikke er givet grønt lys til ballonudvidelser i Roskilde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er stor uenighed om, hvad der aftalt på et møde i mandags mellem Region Sjælland og Region Hovedstaden på den ene side og Sundhedsstyrelsen på den anden side.

Region Sjælland har længe ønsket at hjemtage en del af hjertepatienterne til Roskilde Sygehus, men det har Sundhedsstyrelsen hidtil sagt nej til. På mødet i mandags blev parterne dog enige om, at Region Sjælland skulle have lov til at foretage ballonudvidelser på Roskilde Sygehus- i hvert fald hvis man spørger de 2 regioner. Mens Sundhedsstyrelsen siger nej, og det får regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) fra Region Sjælland til at lange ud efter styrelsen.

- Det er helt uforståeligt, at Sundhedsstyrelsen løber fra en klokkeklar aftale. Allerede i august fik jeg af Sundhedsstyrelsens direktør Else Smith en generel accept af, at vi kunne gå i gang med at udvide behandlingen af akutte blodpropper på Roskilde Sygehus. På et møde i mandags, hvor min formandskollega fra Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen, også deltog med Sundhedsstyrelsens direktør, blev dette tilsagn gentaget, og vi opnåede en entydig fælles forståelse af, at vi kan forvente at fortsætte opbygningen når vi er parate til det, siger han og tilføjer:

- Det er meget bekymrende, at vi ikke kan stole på de aftaler, vi laver med Sundhedsstyrelsen, siger han i en pressemeddelelse fra Region Sjælland. 

Hovedstaden: Der er ingen tvivl

Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand i Region Hovedstaden supplerer:

- Der er ingen tvivl i mit sind. Vi havde en klar aftale med Sundhedsstyrelsen. Der har hersket faglig uenighed om, hvad de lange transporttider betyder for overlevelsen ved akut stor blodprop. Derfor er vi 2 regioner, der er gået sammen for at sikre ny viden herom til gavn for borgerne.

På mødet med Sundhedsstyrelsen deltog foruden de 2 regionsrådsformænd også koncerndirektør i Region Hovedstaden, Svend Hartling, og koncerndirektør i Region Sjælland, Lars Onsberg Henriksen.

Region Sjælland fik afslag

Region Sjælland har tidligere ansøgt Sundhedsstyrelsen om tilladelse til at udføre akutte ballonudvidelser på Roskilde Sygehus, men fik efter 9 måneders sagsbehandling afslag.

Region Hovedstaden og Region Sjælland har siden foråret været i dialog med Sundhedsstyrelsen om et fælles udviklingsarbejde, hvor Rigshospitalet og Roskilde Sygehus i et tæt samarbejde gradvist udvider den eksisterende behandling af planlagte operationer til også at omfatte mere komplekse patienter og patienter, der i forvejen er indlagt på sygehuset.

Når denne første fase er succesfuldt evalueret er planen, at samarbejdet gradvist udvides til andre og flere typer patienter.

Sundhedsstyrelsen: Der er ingen aftale

Ifølge regionerne blev det på mødet ydermere aftalt, at den konkrete samarbejdsaftale mellem Rigshospitalet og Roskilde Sygehus skulle drøftes nærmere med Sundhedsstyrelsen. Samarbejdsaftalen forventes færdig i løbet af den kommende måned, lyder det i pressemeddelelsen fra Region Sjælland.

Trods udmeldingerne fra de 2 regioner holder Sundhedsstyrelsen fast i, at der ikke er nogen aftale. TV ØST har onsdag morgen været i kontakt med styrelsen, der understreger, at der ikke er underskrevet nogen aftale mellem parterne.