Regionens ældre bliver parkeret på ventelister

Hovedparten af regionens ældre er parkeret på ventelister til plejeboliger. Kommunerne kan ikke leve op til regeringens plejeboliggaranti.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Regeringens løfte om en to måneders plejeboliggaranti er udhulet allerede inden den træder i kraft fra årsskiftet. Det betyder, at i næsten halvdelen af kommunerne kan ældre, der ikke længere kan klare sig selv, komme til at vente halve og hele år på en plejebolig. Det skriver Berlingske idag.

I otte af Region Sjællands kommuner er hovedparten af de ældre parkeret på en særlig venteliste uden den lovede garanti. Det drejer sig om kommunerne: Næstved, Guldborgsund, Holbæk, Kalundborg, Faxe, Ringsted, Sorø og Stevns. Disse kommuner har ifølge Berlingske alle ventelister, hvor over 50 procent af de ældre har specifikke ønsker og dermed ikke er omfattet af garantien.

Ældre Sagen betegner forholdene for de ældre som alarmerende:

- Det er tydeligt, at de faktiske forhold ude i kommunerne ikke passer til garantien, som er alt for nem at omgå. Det her røber, at der er en alt for dårlig dækning af ordentlige plejeboliger, siger ældrepolitisk konsulent Margrethe Kähler til Berlingske.

Ifølge undersøgelsen har en lang række kommuner ikke plejeboliger nok. I de nævnte otte kommuner mener man at kunne overholde garantien. Men hovedparten af de ventende ældre befinder sig her på lister til »specifikke« boliger og er derfor ikke omfattet af garantien.

De ældre ønsker ikke at bo på det plejehjem, som kommunen vil anvise dem, fordi boligen f.eks. ligger for langt væk eller er uden toilet, bad eller køkken. I Kommunernes Landsforening erkender formanden for Social- og Sundhedsudvalget Tove Larsen (S), at plejeboliggarantien »ikke kommer til at virke 100 pct.«.

- Ét er at sidde i Folketinget og udstede den slags garantier; noget andet er at skulle leve op til dem ude i kommunerne, siger hun til Berlingske.