Politikere går igen i kamp for hjertebehandling i Roskilde

En aftale mellem Roskilde Sygehus og Rigshospitalet kan bane vej for livreddende, akutte hjerteoperationer i Roskilde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hjertecentret på Rigshospitalet og Roskilde Sygehus er parat til at indgå samarbejde om at behandle patienter med akutte blodpropper i hjertet i Roskilde. Det skriver DAGBLADET Roskilde.

Hvis Sundhedsstyrelsen siger god for ordningen, så kan alle patienter fra Region Sjælland i løbet af halvandet år få ballonudvidelse af kranspulsåren på Roskilde Sygehus - uanset om de har en stor eller en mindre blodprop i hjertet.

- Der er ingen tvivl om, at det vil redde liv, når patienterne får kortere transporttid, og mange flere vil slippe for at leve med mén, fordi de har fået hurtigere behandling. Det er blevet for centraliseret med blot fire behandlingssteder af akutte blodpropper i Danmark, siger regionsrådsformand Jens Stenbæk (V).

Han og hans kollega i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), har skrevet en fælles henvendelse til Sundhedsstyrelsen, og forventer at mødes snart med Else Smith, Sundhedsstyrelsens direktør.
 
Må ikke arbejde med akutte operationer
 
Roskilde Sygehus har siden 2008 stået for behandling af de cirka 1.000 årlige patienter med blodpropper i hjertet, der godt kan vente en dag eller to på operation. Men Sundhedsstyrelsen har flere gange afvist at lade Region Sjælland overtage de cirka 400 patienter, der har brug ballonudvidelse hurtigst muligt.

Aftalen om et tæt samarbejde med Hjertecentret på Rigshospitalet om de akutte patienter gør en afgørende forskel, vurderer direktør for Roskilde og Køge Sygehuse Henrik Villadsen.

- Vi har aftalt en meget kontrolleret proces med skarpe kvalitetskrav, hvor vi først går videre til næste fase, når kvaliteten i Roskilde er fuldt på højde med hjertecentrets høje kvalitet, siger Henrik Villadsen til DAGBLADET Roskilde.