Over 200 lærerstillinger nedlægges

Problemerne med at overholde budgetterne i kommunerne får nu konsekvenser for folkeskoler i 12 af Region Sjællands 17 kommuner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Her er 217 lærerstillinger allerede blevet nedlagt eller vil blive skåret væk i løbet af 2010. Det viser tal fra Danmarks Lærerforening, skriver Dagbladet.

I Ringsted og og Sorø Kommuner står hele 33 lærerstillinger til at blive nedlagt. Ifølge kredsformand i Ringsted-Sorøs Lærerforening, Mogens Larsen, kan langt de fleste nedskæringer i  Ringsted og Sorø klares gennem naturlig afgang. Som det ser ud lige nu, ser det ud til, at kun to lærere står til at få en decideret fyreseddel.

- Så vi er reelt set ikke så hårdt ramt i forhold til deciderede fyringer, siger Mogens Larsen.

Han tvivler dog på, at kommunerne fremover kan bibeholde det samme niveau i undervisningen med færre lærere.

- Det virker lidt mærkeligt, at man fra kommunerne hører, at det ikke vil gå ud over kvaliteten. Det vil jeg godt tillade mig at stille spørgsmål ved, siger han. Af de øvrige kommuner i Region Sjælland er det især i Vordingborg, der er hårdt ramt med 40 stillingsnedlæggelser, hvoraf de 30 af dem har været deciderede afskedigelser, der allerede er trådt i kraft, fortæller formanden for lærerforeningen i Vordingborg og Faxe, Jonna Rolvung.

- Det her betyder stensikkert, at man ikke vil kunne fastholde det nuværende niveau i undervisningen. Dertil skal lægges, at der i forvejen er mange børn i klasserne, så det er et meget presset område, siger hun.

Selv om langt størstedelen af de nedlagte stillinger skyldes kommunernes økonomi, er der også enkelte nedskæringer, der begrundes i faldende elevtal. Det gælder således for 16 ud af 18 nedlagte lærerstillinger i Slagelse Kommune.

Ifølge Danmarks Lærerforenings rundspørge hos kommunerne, vil der samlet set blive skåret 1082 lærerstillinger væk på landsplan i 2010.