Ø-kommuner går tiggergang

Olieprisernes himmelflugt rammer færgefarten til små-øerne. Derfor var flere af regionens borgmestre torsdag på besøg i Folketingets Kommunaludvalg

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Hvis ikke der falder mange flere penge meget snart er ø-færgerne inde på en katastrofekurs. 

Det sagde Kalundborgs borgmester Kaj Buch Jensen (SocDem), da han torsdag besøgte Folketingets Kommunaludvalg sammen med  kollegerne  Lis Tripler fra Slagelse og Stig Westergaard, Lolland.

Baggrunden for ø-borgmestrenes besøg er, at færgerne til regionens øer  for øjeblikket er ved at sejle ind i store økonomiske problemer. De stigende brændstofpriser betyder nemlig at færgeselskaberne enten må sætte billetpriserne voldsomt op eller skære i antallet af færgeafgange - og det kan på langt sigt betyde, at folk bliver skræmt væk fra øerne, som i forvejen mangler både beboere og turister.

Kaj Buch Jensen og hans kolleger kom dog fra mødet uden konkrete tilsagn, men formanden for Kommunaludvalget Hans Kristian Skibby (DF) lovede dog, at han vil arbejde for flere penge til ø-kommunerne.

- Det skal prioriteres under de kommende finanslovsforhandlinger, lovede han.

Færgeselskabet Vestsjælland mangler for øjeblikket 3,6 millioner kroner og dukker pengene ikke op, vil mellem 10 og 15 procent af overfarterne blive nedlagt fra 2009.

- Besparelserne vil være en katastrofe ude på de små danske øer. Som færgeselskab må vi derfor gå tiggergang til de steder, hvor der er mulighed for at få nogle penge, og vi håber, at staten tager et ansvar, siger Carl Peter Lauridsen, direktør i Færgeselskabet Vestsjælland.