Nam-nam: Lokal ål har fået smag for hadet Sortehavs-kutling

Fiskerne hader den, når den fylder ruserne og når den æder rejer, som ellers skulle være endt på et stykke smørrebrød med mayonnaise.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det handler om den sortmundede kutling, den invasive fiskeart fra Sortehavet, der har spredt sig med eksplosiv hast i farvandene omrking Sydsjælland og Lolland-Falster.

Men nu har erhvervs- og fritidsfiskerne fået en forbundsfælle i kampen mod kutlingerne. Det lader nemlig til, at en af vores mest værdifulde fisk, ålen, har fået smag for de uønskede gæster.

Det skriver DR P4 Sjælland.

- Det har vist sig, at ål i Karrebæk og Dybsø fjord på Sydsjælland, hvor der også er mange kutlinger, vokser meget hurtigt, siger fiskepleje-konsulent hos DTU Aqua, Mads Christoffersen.

Sætter sig på sidebenene

Man har en stærk mistanke om, at det er kutlingerne der sætter sig på sidebenene hos ålene.

- Det skal derfor nu undersøges nærmere, om de sydsjællandske ål vitterlig foretrækker kutlinger på spisekortet, for det betyder, at ålen kan udnytte en ressource, der i øjeblikket ikke bruges til noget, tilføjer han. 

De hurtigt voksende ål fra Sydsjælland vil også være et argument for, at EU skal yde tilskud til udsætninger af ål i brakvand og saltvand.

I dag gives der kun tilskud til udsætninger af ål i ferskvand, fortæller Mads Christoffersen til DR P4 Sjælland.