Nam-nam: Lokal ål har fået smag for hadet Sortehavs-kutling

Fiskerne hader den, når den fylder ruserne og når den æder rejer, som ellers skulle være endt på et stykke smørrebrød med mayonnaise.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det handler om den sortmundede kutling, den invasive fiskeart fra Sortehavet, der har spredt sig med eksplosiv hast i farvandene omrking Sydsjælland og Lolland-Falster.

Men nu har erhvervs- og fritidsfiskerne fået en forbundsfælle i kampen mod kutlingerne. Det lader nemlig til, at en af vores mest værdifulde fisk, ålen, har fået smag for de uønskede gæster.

Det skriver DR P4 Sjælland.

- Det har vist sig, at ål i Karrebæk og Dybsø fjord på Sydsjælland, hvor der også er mange kutlinger, vokser meget hurtigt, siger fiskepleje-konsulent hos DTU Aqua, Mads Christoffersen.

Sætter sig på sidebenene

Man har en stærk mistanke om, at det er kutlingerne der sætter sig på sidebenene hos ålene.

- Det skal derfor nu undersøges nærmere, om de sydsjællandske ål vitterlig foretrækker kutlinger på spisekortet, for det betyder, at ålen kan udnytte en ressource, der i øjeblikket ikke bruges til noget, tilføjer han. 

sortmundet_kutling_henrik_carl.jpg
Læs også
Forskere og fiskere om invasiv fisk: Den skal spises
sortmundet_kutling_henrik_carl.jpg
Læs også
Forskere og fiskere om invasiv fisk: Den skal spises

De hurtigt voksende ål fra Sydsjælland vil også være et argument for, at EU skal yde tilskud til udsætninger af ål i brakvand og saltvand.

I dag gives der kun tilskud til udsætninger af ål i ferskvand, fortæller Mads Christoffersen til DR P4 Sjælland.


Nyhedsoverblik