Milliontab på tomme byggegrunde

Kommunerne har i løbet af i år tabt millioner af kroner på ejendomsmarkedet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere af dem har nemlig måttet givet store rabatter på byggegrunde til private, og nye momsregler vil presse priserne yderligere ned. Det viser en rundringning, som DR Sjælland har lavet til 12 østdanske kommuner.

11 af de 12 kommuner ligger inde med større parcelhuskvarterer, der er helt eller delvist ubeboede. I næsten samtlige tilfælde er de tomme grunde blevet sat til salg for mere end tre år siden.

- Det er et sørgeligt syn, siger Gert Jørgensen, 2. viceborgmester i Sorø, mens han skuer ud over det tilgroede område ved Engstien.

Da boligmarkedet toppede, blev der her udstykket 24 grunde. I dag ligger næsten alle tomme hen - på trods af, at prisen er sat ned med ca. 20 procent.

- Vi må nok kigge på vores prisniveau igen på et tidspunkt. Men indtil økonomien vender, skal vi ikke have de store forventninger om at få gang i salget herude, siger Gert Jørgensen til DR Sjælland.

Jens Lunde, lektor i boligøkonomi på CBS, bekræfter, at udsigterne er sløje.

- Det vil vare adskillige år, før der rigtig kommer gang i salget igen, siger han.

Kommunernes situation er ikke blevet nemmere af, at regeringen har indført moms på salg af byggegrunde. Den nye moms, som træder i kraft fra nytår, vil enten føre til prisforhøjelser eller æde de prisnedsættelser, som kommunerne har vedtaget.

Af de 12 adspurgte kommuner har syv nedsat priserne på udstykninger, siden de blev sat til salg.

I f.eks. Næstved, Ringsted, Sorø og Slagelse er priserne faldet med omkring 20 procent. Det betyder typisk et tab for kommunekassen på 100-200.000 kroner pr. solgt grund.

Samtidig skal kommunerne betale af på de investeringer, der skulle til for at gøre områderne klar til beboelse.

Faxe Kommune er den eneste, der ikke har problemer med ejendomssalget. Her er der kun én ledig kommunal parcelhusgrund i øjeblikket.