¨

Mail til far kan sende soldat i fængsel

Foto: TV ØST

En 27-årig soldat risikerer fængsel, fordi han sendte en mail til sin far, da Esbern Snarre jagtede pirater.

En 27-årig maskingast fra det danske krigsskib Esbern Snarre risikerer en fængselsdom, efter han i marts sidste år sendte en mail til sin far.

Skibets forbindelse til omverdenen via telefon og mail havde været afbrudt i nogle dage, mens Esbern Snarre forfulgte et sejlskib med en dansk familie, der var blevet kapret af pirater ud for Somalias kyst.

Hvad piraterne ikke vidste var, at faren i den kaprede familie via sms oplyste besætningen på Esbern Snarre om, hvor mange pirater, der var om bord, hvordan de var bevæbnet, og hvor de befandt sig.

- Vi havde en befrielsesaktion planlagt, og den var godkendt hele veje op i systemet, men blev så afblæst. Det gjorde os alle meget frustreret, fortalte maskingasten onsdag i Retten i Næstved.

Her står han tiltalt for pligtforsømmelse af særlig grov karakter ved at have videregivet militære hemmeligheder.

Da internetforbindelsen kom tilbage sendte han nemlig en mail til sin far på Facebook, hvor han blandt andet beklagede, at han ikke havde kunnet skrive til sin mor på hendes fødselsdag.

Men han skrev også, at de havde været i kontakt med faren på det danske sejlskib - en oplysning, som hans mor videregav til et selskab med danske Nato-officerer, hvorefter han blev anholdt.

I retten afviste den 27-årige, at han var blevet informeret om den særlige sikkerhedsinstruks, der gælder på Esbern Snarre og Absalon.

- Der blev talt åbent om det på skibet, hvor vi alle var meget frustrerede, og jeg tænkte ikke over, at jeg ikke måtte skrive det til min far, som selv er sikkerhedsgodkendt af Forsvarets Efterretningstjeneste, fortalte han i retten.

- Da internettet blev åbnet igen fik vi over højttalerne at vide, at vi ikke måtte lægge noget ud på Facebook eller andre åbne medier, men vi fik ikke at vide, at vi ikke måtte skrive noget i en mail, fortsatte han.

Auditøren, der er forsvarets anklagemyndighed,kræver maskingasten idømt fængsel for at røbe militære hemmeligheder.

Den 27-åriges forsvarer afviser, at han skulle have røbet militære hemmeligheder og kræver ham frifundet.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App