Mænd snupper bløde uddannelser

Flere mænd er begyndt at søge ind på bløde uddannelser som sosu, pædagog og frisør, som ellers typisk har tiltrukket kvinder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I løbet af de seneste år har flere og flere mænd søgt ind på typisk bløde uddannelser. Det skriver Ritzau.

Ifølge KL's nyhedsbrev Momentum er der sket en kraftig stigning af mænd på sosu-uddannelsen. I 2001 var der kun 1 ud af 20 nye sosu-studerende en mand, mens det i 2011 var steget til en ud af syv nye studerende.

Det svarer til næsten en tredobling af andelen af mænd på sosu-uddannelserne på 10 år.

Også pædagoger og frisører

Den kraftige stigning af mænd på typiske kvindeuddannelser ses også på uddannelserne til pædagogisk assistent og pædagog, hvor andelen af mænd er steget med henholdsvis 141 og 45 procent fra 2001 til 2011. Ligesom der er kommet betydeligt flere mænd på både sygeplejerske- og frisøruddannelsen.

Sosu-skolen i Nykøbing Falster er blandt de skoler, der oplever stigningen af mænd. Vicedirektør Hanne Stilling mener, at den økonomiske krise spiller en væsentlig rolle.

- Da det blev sværere at få job i det private erhvervsliv, var der nogle mænd, som fik øjnene op for sosu-uddannelserne. Vi har fået en del mænd ind, som har en håndværker- eller industribaggrund, siger Hanne Stilling til Momentum.

Et sundhedstegn

Stigningen af mænd på disse uddannelser, er et sundhedstegn. Det mener sektorformanden for sosu'ernes fagforbund, Fag og Arbejde (FOA), Karen Stæhr.

- Jeg synes, det er meget vigtigt med en blandet fordeling i faget, både hvad angår køn og alder. Mennesker er bestemt ikke ens, og det giver stor værdi, at man har forskellige tilgange til tingene, siger Karen Stæhr til nyhedsbrevet.

Kvinder undgår stadig mandefag

Selv om flere mænd altså er klar til at trække i hvid uniformen og gå med barnevogne i arbejdstiden, er tendensen ikke gældende den anden vej rundt.

På traditionelle mandeuddannelser som murer, tømrer, elektriker og mekaniker er der således ingen tegn på, at kønsfordelingen bliver mere balanceret. Tværtimod er andelen af kvinder blandt de nye elever på disse uddannelser faldet kraftigt fra 2001 til 20011.

Antallet af kvindelige håndværkere falder

På tømreruddannelsen faldt andelen af kvinder blandt de nye elever fra 5 til 1 procent. Ligesom den kvindelige andel også faldt blandt elektrikere og mekanikere.

Kønsforsker ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke mener, at den ensrettede tendens primært skyldes, at modtagelsen af mændene er mere positiv.

- Mændene oplever oftere en positiv særbehandling. Når der kommer en mand ind i faget, mødes de ofte med en oplevelse af, at de skal opad i systemet eller måske være tillidsrepræsentant.

- Sådan er det langtfra for kvinder, der kommer ind som eksempelvis murer. Der er nogle meget stærke mandemiljøer i de klassiske mandefag, som det langtfra altid er lige let at træde ind i som kvinde, siger Kenneth Reinicke.

/Ritzau/