Lynhurtigt bredbånd til alle koster otte milliarder

Stadigt flere får lynhurtigt bredbånd. Men skal alle med, kræver det en milliardinvestering, viser analyse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skal alle husstande i Danmark have adgang til lynhurtigt fibernet, kræver det investeringer på omkring otte milliarder kroner. Og det er især yderkommunerne der trækker beløbet i vejret.

Det viser den første analyse herhjemme af det private investeringsbehov ved udbygning af fibernettet, så Danmark kan blive dækket med fastbaseret hurtigt bredbånd.

Beregningerne viser, hvad det koster at grave fibernettet hen til forbrugeres og virksomheders postkasser. Ledninger og udstyr på folks egen grunde og bygninger er ikke medregnet.

Analysen er lavet af konsulenthuset Netplan for Dansk Energi.

- Vi har for første gang fået sat et prismærke på, hvad det koster at opgradere hele landet med digital dansk infrastruktur i den verdensklasse, vi ofte taler om, siger Thomas Woldiderich, branchechef for telepolitik i Dansk Energi.

I forvejen er der en mindre revolution i gang på området. Men hastighederne er stærkt ulige fordelt.

Analysen opererer med forskellige ambitionsniveauer. Skal kun 95 procent af husstandene i alle kommuner dækkes ind, koster det kun cirka 3,5 milliarder kroner. Fordi der er store graveudgifter forbundet med de sidste fem procent.

- Men så er der andre mulige luftbårne løsninger. For vi er midt i en tidsalder, hvor flere og flere af vores gøremål bliver digitale. Derfor har vi også brug for en infrastruktur, der kan håndtere det, siger Thomas Woldiderich.

Kommunerne kan også presse på og hjælpe borgerne med at få tele- og energiselskaberne i tale, siger han.

/ritzau/