Lokal S-politiker vil have minister til at svare på LAG-nedskæring

Det er den helt forkerte retning at gå, når regeringen vil skære ned på de såkaldte LAG-midler, der støtter erhvervs- og kulturprojekter i landdistrikterne. Det mener Kasper Roug (S) fra Lolland, der nu vil have erhvervs- og vækstministeren ind i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra 2017 vil Venstre-regeringen beskære de såkaldte LAG-midler med 33 procent. I 2015 uddelte de Lokale Aktions Grupper 94,2 millioner kroner til projekter, som skal skabe aktivitet, fornyelse og arbejdspladser i landdistrikterne. Men næste år vil der kun være 63 millioner kroner at gøre godt med. Og det får Socialdemokraternes folketingsmedlem fra Lolland, Kasper Roug, til at ryste på hovedet.

- Det virker fuldstændig uforståeligt, at Venstre-regeringen vil skære ned på hjælpen til de gode initiativer og den virkekraft, der er i yderområderne. Især når man tænker på, at vi sidste år var gennem en valgkamp, hvor Lars Løkke igen og igen lovede at ville arbejde for et Danmark i balance, siger Kasper Roug i en pressemeddelelse.

Svært ved at forstå nedskæringen

Han frygter, at der med besparelserne vil være én million kroner mindre for den Lokale Aktions Gruppe på Lolland-Falster at uddele næste år, hvis regeringens planer føres ud i livet. Sidste år rådede LAG Lolland-Falster over cirka tre millioner kroner. Derfor hiver Kasper Roug nu den ansvarlige minister, erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), ind i sagen.

- Jeg tror, at mange har rigtig svært ved at forstå, hvordan det være et rygstød til Lolland-Falster, at man nu beskærer hjælpen til yderområderne. Det må ministeren simpelthen møde op og forklare i Folketingssalen, siger Kasper Roug.

Pengene rammer landdistrikterne via landbruget

TV ØST talte onsdag med Torsten Schack Pedersen (V), der er medlem af erhvervs-, vækst og eksportudvalget. Han begrunder nedskæringen således:

- Vi har aftalt en ekstremt ambitiøs landbrugs- og fødevarepakke, og den koster altså nogle penge at løbe i gang, og man må sige, at det erhverv, der fylder allermest i vores landdistrikter, det er landbruget og hele fødevareerhvervet. Vi understøtter det samme fromål, men pengene er ikke ubegrænsede, og derfor tager vi nogle af LAG-midlerne, men til at realisere en ambitiøs landbrugs- og fødevarepakke, som i allerhøjeste grad er til gavn for vores landdistrikter, lød det fra Torsten Schack Pedersen (V).

LAG-midlerne støtter blandt andet Brorfelde Observatoriet ved Tølløse, Parnas Natur- og Aktivitetspark i Sorø, Holbæk Havnemarked og Geopark Odsherred.