Livreddere advarer mod brandmænd

Badegæster skal passe på i den kommende tid. Der er nemlig brandmænd på vej mod strandene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De kan være på størrelse med en fodbold – og kan trække meterlange nældetråde efter sig. Brandmændene er på vej mod de danske kyster.

De danske badegæster skal passe på brandmænd i den kommende tid.

Sådan lyder opfordringen fra TrygFondens Kystlivreddere.

- Brandmændene kommer hver eneste sommer, men i år er de tidligere på den, end de plejer, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Han oplyser, at det ikke er farligt at blive brændt af en brandmand, men det kan give ubehag i form af en brændende svien og kløen. Hvis man bliver brændt på huden, skal man have fjernet de hvide tråde, som brandmændene efterlader. Man kan altid gå hen til livredderne, som finder deres førstehjælpskasse frem og ved, hvordan man behandler det

Brandmændene har lange, næsten usynlige hvide tråde - kaldet tentakler - med små sylelignende ”giftpile”. Når de kommer i kontakt med huden, giver de en brændende fornemmelse.

Fralandsvind giver problemer

En voksen kan fjerne trådene fra huden med en pincet eller fingrene, da huden her er tyk nok til, at ”giftpilene” ikke kan stikke igennem. Det er vigtigt ikke at skrabe tentaklerne hen over huden, da giften dermed bliver smurt ud over huden. Skyld derefter med havvand og smør en bedøvende creme på, men pas på med ikke at smøre det på et for stort hudområde særligt på børn. Man kan også dæmpe ubehaget ved at lægge is på.

Er man på en strand med livreddere, så vil de også meget gerne hjælpe med at fjerne dem.

Det er især fra torsdag, at brandmændene for alvor risikerer at blive et problem i vores region. Her ventes vindretningen nemlig at skifte – og dermed bliver de vestvendte kyster eksponeret for fralandsvind og dermed brandmænd.

- Grunden til, at brandmændene kommer ind på strandene, når der er fralandsvind, er, at de normalt opholder sig i det kølige bundvand. Men når der er fralandsvind presser vinden det varmere overfladevand væk fra land og samtidig presses bundvandet og brandmændene ind på kysten, siger Anders Myrhøj.


Nyhedsoverblik