¨

Lang ventetid på hjælp til forurening

Foto: TV ØST

I Region Sjælland er 2500 grunde forurenede. Men regionen har ikke penge at rense grundene op for. Så der er lange udsigter til en oprensning.

Mindst 15 år må Palle Christensen og hans kone vente på at få renset deres grund i Sandved for farlige klordampe. Regionen har nemlig ikke penge til en oprensning.

- Det er dybt frustrerende. Huset er umuligt at sælge.

Parret købte huset, der ligger på en gammel fabriksgrund, i 1994. Dengang vurderede daværende Fuglebjerg Kommune, at der ikke var forurening. I 2001 ville amtet så foretage boreprøver, og man konkluderede, at der var klordampe, men at de ikke var sundhedsfarlige. Der skulle gå ni år, før regionen sidste forår pludselig kom igen og ville foretage boreprøver. Og denne gang var snakken en anden. Regionen målte, at dampene var op mod 10 gange den tilladte værdi. Nu står familien Christensen og naboen med to usælgelige huse.

På trods af en friværdi på 1 million kroner kan Palle Christensen ikke låne penge på grund af forureningen.

Lige nu venter 2500 husejere i regionen på at få deres forurenede grund renset. Men kommunen har beskåret den post med 16 millioner kroner i 2011. I alt har regionen 31 millioner kroner at gøre med. For de penge kan man kun rense 5-10 grunde om året. Embedsmændene i regionen kan råde frustrerede husejere til følgende:

- Man kan læse regionens vejledning for forurenede grunde, så man kan begrænse forureningen så meget så muligt, siger Rolf Hoelgaard, funktionschef i Region Sjælland.

Hvis du har mistanke om jordforurening, kan du læse mere om, hvad du kan gøre her.

02:28 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App