Læger forsvinder fra småøer

Stadig færre småøer har egen læge. I fremtiden må øerne nøjes med en sygeplejerske, forudser formanden for Folketingets Sundhedsudvalg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Øboerne på flere småøer mister deres faste læge, og flere øboere må i fremtiden formentlig behandles af en sygeplejerske. Det skriver Dagens Medicin.

Ifølge Sammenslutningen af Danske Småøer har kun syv ud af de i alt 27 danske øer i foreningen i dag en læge. Dertil kommer, at lægestillingerne på Anholt og Endelave lige nu ikke er besat, og bliver de ikke det, har kun fem øer en læge.

I Region Sjælland går bølgerne højt i en debat om, at øboerne på Fejø og Femø i Smålandshavet forventes at miste deres læger om få år og i stedet blive tilknyttet en læge på Lolland.

Formand for Folketingets Sundhedsudvalg og Økontaktudvalg, Preben Rudiengaard (V), opfordrer øboerne til at droppe ambitionerne om ølæger og i stedet få ekspertsygeplejersker.

- Med den lægemangel, vi har i øjeblikket, vil det blive fantastisk vanskeligt at rekruttere til de mindre ø-samfund. Selv inde på fastlandet er det svært i yderområderne. Det er et accelererende problem, og jeg mener ikke, at vi kan være bekendt at blive ved med at ansætte vikarer eller læger på min alder, der er på vej på pension. Det er en uholdbar løsning uden perspektiv for øboerne, fordi de mister kvaliteterne ved at have en fast læge eller en ordning med perspektiv i, siger Preben Rudiengaard til Dagens Medicin.

Formanden for småøerne, Henry Larsen fra Sejerø, betegner en fremtidig løsning baseret på opkvalificerede øsygeplejersker som en B-løsning.

Se oversigt over lægerne på småøerne på dette kort fra Dagens Medicin:

Læs meget mere om lægemangel i regionen ved at trykke på dette link:

laegebanner.jpg