Kvinder HPV-vaccineret uden bevis for en effekt

Mindst 15.000 danske kvinder mellem 26 og 95 år har alligevel fået vaccinen, selvom der ingen beviser er for, at vaccinen har en effekt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tusindvis af danske kvinder får HPV-vaccinen Gardasil i modstrid med producentens godkendelser og de amerikanske sundheds- og kræftmyndigheders anbefalinger. Det skriver metroxpress.

For selv om producenten, Merck, flere gange har fået afslag fra den amerikanske sundhedsstyrelse, FDA, på at få Gardasil godkendt til kvinder op til 45 år mod livmoderhalskræft, har flere end 15.000 danske kvinder mellem 26 og 95 år alligevel fået vaccinen.

Det viser tal fra Statens Serum Instituts database, Medstat, hvoraf det fremgår, at der i alt indtil 2013 er givet 44.818 doser med Gardasil til kvinder over 26 år, samt at disse vaccinationer uden for godkendelsesområdet er i stærk stigning.

Ifølge overlæge fra Synkopecentret på Frederiksberg Hospital Jesper Mehlsen, som selv har forsket i Gardasil for producenten, er det ikke ulovligt at vaccinere kvinder over 26 år, men chancen for, at de får gavn af vaccinen, er ukendt.

- Det er den enkelte læges vurdering, der ligger til grund for det, når man bruger den uden for området. Men der er ikke noget, der viser, at den virker hos dem. Jeg synes, der mangler ordentlig dokumentation, så jeg ville ikke selv gøre det,« siger han til metroxpress.

Metroxpress har kendskab til en række piger og kvinder over 26 år, der har fået anbefalet vaccinen, som de nu mistænker, har gjort dem alvorligt syge, og det forarger talsmand for HPV-Update Trine Larsen:

- Det er rystende og i strid med det informerede samtykke, at læger anbefaler disse behandlinger uden at oplyse, at det er uden for godkendelsesområdet, samt at den beskyttende virkning enten er minimal eller i værste fald slet ikke eksisterer.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Praktiserende Lægers Organisation. Det skriver metroxpress.