¨

Krag vil gøre lægehelikoptere permanente

Foto: TV ØST

Sundhedsministeren vil give regionerne tre permanente akutlægehelikoptere mod to midlertidige i dag.

Borgere i landets yderområder kan frem over føle sig mere trygge, hvis de skulle blive ramt af en blodprop eller på anden måde få akut brug for lægehjælp.


Sikre hurtigere indsatsSundhedsminister Astrid Krag (SF) har mandag på vegne af regeringen anbefalet, at de to akutlægehelikoptere, som regionerne har haft til rådighed på forsøgsbasis, bliver gjort permanente.


- Særlig i landets yderområder med lange afstande vil en helikopterordning være med til at sikre hurtigere indsats og kortere tid til højt specialiseret behandling på sygehusene, udtaler Astrid Krag i en pressemeddelelse.


Det gælder eksempelvis hjertepatienten fra Thyborøn, som har brug for akut behandling på Skejby Sygehus, og traumepatienten fra Nakskov, der skal have specialbehandling på Rigshospitalet, påpeger sundhedsministeren.


Ordning skal udvidesDet er regeringens såkaldte akutudvalg, der har vurderet, at erfaringerne med de to lægehelikoptere, der i dag er placeret i henholdsvis Ringsted og Karup, har været så gode, at ordningen ikke alene skal gøres permanent, men også udvides.


Akutudvalget anbefaler, at helikopterordningen skal bestå af tre lægehelikoptere, hvoraf mindst to skal være døgnbemandede.


 - Det vil løfte det akutte beredskab og sikre, at alle kan få hurtig lægehjælp, uanset hvor de bor i landet, siger Astrid Krag.


Placering ikke på pladsOrdningen forventes at koste omkring 125 millioner kroner årligt. Penge, som regeringen reserverede på sidste års finanslov.


Det er dog endnu ikke taget stilling til den præcise udformning af ordningen. Eksempelvis ligger det ikke fast, hvor helikopterne skal placeres.


Danske Regioner har allerede udtrykt glæde, men også skepsis over for regeringens planer. Hvis man vil have en ensartet dækning i hele landet, så må man sikre tre døgnbemandede akutlægehelikoptere, lyder det.


Den endelige aftale ventes at falde på plads i forbindelse med finanslovforhandlingerne.


/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App