Kommunerne skærer hårdt i ældreplejen

Ifølge en ny undersøgelse vil ældreområdet blive ramt af nedskæringer i fire ud af ti kommuner i 2016.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det bliver mindre sjovt at være ældre i 2016. Ny undersøgelse viser, at nedskæringer og serviceforringelser - ikke mindst på ældreområdet - er det, der skal få budgettet for næste år til at hænge sammen i en lang række kommuner. Det skriver Avisen.dk.

Fire ud af ti kommuner forventer, at både antallet af ansatte og serviceniveauet vil falde i deres kommune i 2016. Tallene fremgår af ny undersøgelse, som analysebureauet Epinion har foretaget for fagforbundet FOA blandt økonomiansvarlige i landets kommuner. 84 af de 98 kommuner har svaret.

Kravet om besparelser er blevet nødvendigt, efter at regeringen fik trumfet det såkaldte omprioriteringsbidrag igennem i kommuneaftalen. Konkret betyder det, at kommunerne skal aflevere én procent af deres budget - 2,4 milliarder kroner - til regeringen de næste fire år. De får 1,9 milliarder tilbage i 2016, men samme tilbagebetaling er der ingen garanti for i 2017, 2018 og 2019.

Aftalen vil gå bredt ud over kernevelfærden, fremgår det af undersøgelsen. Som topscoreren nævner 45 procent af kommunerne 'generelle besparelser/rammebesparelser', når de skal pege på, hvor man vil se nedskæringerne i næste års budget. Den hektiske situation i kommunerne, der skal have næste års budgetter på plads før 15. oktober, er en ren tilståelsessag for regeringspartiet Venstre. Det mener Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht.

- Venstre sagde jo i valgkampen, at man sagtens kunne lave velfærd med nulvækst. Så det her er et klart 'Velkommen til virkeligheden!'. Nu ser vi konsekvenserne af deres politik, og det er helt tydeligt, hvilken vej vinden blæser og hesten sparker. Det er nedad, siger han til aVisen.dk.

Penge skal findes på ældreområdet

Som supplement til Epinions undersøgelse har FOA udarbejdet en stikprøve blandt spareforslag, som 20 kommuner i øjeblikket arbejder med i forbindelse med budgetterne for 2016. Af dem fremgår det, at det ikke mindst er de ældre, der kommer til at holde for. Samtlige kommuner foreslår rammebesparelser, serviceforringelser eller effektiviseringer på ældreområdet.

I den mere konkrete afdeling foreslår en fjerdedel af kommunerne, at de ældre skal have mindre rengøring og/eller sjældnere bad. I fire ud af ti kommuner i stikprøven er der forslag om ændringer i strukturen på ældre- og sundhedsområdet. Det er primært plejehjemspladser eller hele pleje- og aktivitetscentre, der foreslås nedlagt.

René Christensen, finansordfører for DF, forstår ikke, hvordan Kommunernes Landsforenings (KL) formand, Martin Damm (V), har fået mandat til at indgå kommuneaftalen med regeringen, når kommunerne nu forudser så alvorlige konsekvenser af den.

- Jeg håber, KL fremover forvalter deres mandat bedre, end de har gjort denne gang. Vi har været med til at godkende aftalen i Folketinget, men det er sket i respekt for det kommunale selvstyre - mere ligger der ikke i det. Og hvis jeg sad i en kommune, ville jeg være meget opmærksom på, hvad KL går til forhandling med fremover, siger han til Avisen.dk.

Sundheds- og ældreordfører Jane Heitmann fra regeringspartiet Venstre siger om sagen:

- Jeg forstår godt de kommuner, som er bekymret i forhold til de ældre og de udfordringer, de giver. Derfor har vi også taget flere initiativer. Vi har sammen med KL og Danske Regioner taget initiativ til at lave en plan for det nære sundhedsvæsen, som også rummer hele ældregruppen.

Og på samme måde en handlingsplan for, hvordan vi håndterer de mange ældre, som får demens, siger Jane Heitmann til Avisen.dk.

KL's formand, Martin Damm (V), har tidligere lagt afstand til omprioriteringsbidraget.

- Der er stadig en lille måned til, at de endelige budgetter for 2016 vedtages i kommunerne, og budgetforhandlingerne er i fuld gang landet over. Det er derfor alt for tidligt at sige noget om, hvordan tallene ender, meddeler han i en mail.

Dennis Kristensen, formand for FOA, som organiserer sosu'erne i ældreplejen, er fortørnet over det politiske billede, der tegner sig.

- Vi har lige oplevet en valgkamp, hvor alle var enige om, at der skulle sættes flere ressourcer ind på kernevelfærd. Og det første der sker er, at regeringen går ud med et omprioriteringsbidrag, som ingen på forhånd havde hørt om. Nu skal kommuner skære dybt i 2016 og endnu engang ud og fortælle borgerne, at de sætter serviceniveauet ned. Det får valgkampen til at fremstå som en stribe af brudte løfter, siger han til Avisen.dk.