¨

Køen af arbejdsløse fortsætter med at blive længere

Foto: TV ØST

Antallet af ledige ligger meget stabilt - men stiger. Og økonomerne regner ikke med, at den har toppet endnu. Men det er set værre, lyder det samtidigt.

Der blev 200 flere arbejdsløse i køen af ledige i november. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Samlet er 164.600 nu arbejdsløse. Ledighedsprocenten ligger - som i oktober og måneden før - stabilt på 6,3 procent.

Lav vækst er synderen
Siden februar 2010 har den sæsonkorrigerede ledighed ligget mellem 6,1 og 6,4 procent af arbejdsstyrken.

I Danske Bank forventer man, at ledigheden kommer til at stige en smule over de kommende kvartaler.

- Væksten i dansk økonomi er lav. Og selvom produktivitetsvæksten ikke imponerer, så er væksten så lav, at det må forventes at få beskæftigelsen til at falde - og ledigheden til at stige, siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Værre i 1990'erne
Cheføkonomen understreger, at set i et historisk perspektiv er ledigheden ikke høj i Danmark - heller ikke selvom den eventuelt vil stige med yderligere 10.000 personer.

- I starten af 1990'erne var der til sammenligning i størrelsesordnen 350.000 ledige, siger Steen Bocian.

Holder på pengene
Hos Nykredit er seniorøkonom Tore Stramer bekymret over vækstudsigterne - frygten for at miste jobbet betyder nemlig, at danskerne holder igen på forbruget.

- Der er ikke udsigt til, at privatforbruget for alvor kommer op i gear, til trods for at danskerne har fået ganske mange penge mellem hænderne som følge af blandt andet kraftigt faldende rente, udbetalingen af efterlønsbidrag og nye skattelettelser, siger han.

Stigningen fortsætter
Og da erhvervslivet ikke forventer, at fremgangen lurer lige henne om hjørnet, regner også Nykredit med, at ledigheden vil fortsætte med at stige i år.

- Det er derfor vores forventning, at ledigheden fortsat vil stige et godt stykke ind i det nye år, siger Tore Stramer og fortsætter:

- Det er samlet vores forventning, at ledigheden vil toppe i et niveau omkring 175.000 personer i sidste halvår af 2013 - altså en yderligere stigning på omkring 10.000 personer, siger han.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App