Kamphunde bider ikke mere end andre hunde

Muskelhunde bider ikke mere end andre hunderacer. Det fortæller Pernille Hansen fra Justitsministeriets særlige hold af læger, der adfærdstester bidende hunde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kamphunde adskiller sig statistisk set ikke fra alle mulige andre hunderacer, når det gælder antallet af overfald på sagesløse mennesker. Det beretter dyrlæge Pernille Hansen, der gennem flere år har været med i Justitsministeriets særlige "rejsehold" af hundeeksperter, som politiet tilkalder i kølvandet på større overfald.

Rejseholdet består af blot fire hundesagkyndige på landsplan. Holdet adfærdstester bidende hunde for at vurdere, om dyrene eksempelvis skal aflives, eller om man kan nøjes med en mundkurv.

- Blandt de hunde, jeg har haft med at gøre, så er det ikke muskelhundene, der skiller sig ud som særligt farlige for mennesker. De bider oftere andre hunde, men når det drejer sig om mennesker, så er de ikke farligere end andre store hunderacer som schæfer og rottweiler, fortæller Pernille Hansen.

Ifølge Pernille Hansen har rejseholdet haft mere travlt end normalt hen over sommeren, hvor de har rykket ud til et hundebid om ugen på Sjælland alene.

- Jeg tror også, at det hænger sammen med, at politiet reagerer hurtigere på hundeoverfald, hvis det er en såkaldt
muskelhund, der står bag. Jeg har før haft flere sager, hvor hunde - der ikke er muskelhunde - har bidt både to og tre gange, før vi bliver involveret, fortæller hun.

Det er langt fra i alle tilfælde, at de hundesagkyndige anbefaler, at en bidende hund skal aflives.

- Det sker i under halvdelen af tilfældene. Og i et enkelt tilfælde har jeg anbefalet en aflivning af en bidsk rottweiler, som politiet af en eller anden grund aldrig førte ud i livet, fortæller Pernille Hansen, der ikke lægger fingre imellem, når hun tester en bidende hundes adfærd.

- Jeg starter som regel med at gå tur med dem for at se, hvordan de gebærder sig i bylivet. Men jeg truer dem også ved for eksempel at læne mig ind over dem og råbe. Andre gange slår jeg en paraply op direkte foran hundene for at se, om de kryber tilbage eller går til angreb, fortæller hun.

Men det er ikke kun hunden, der testes. Også ejeren bliver gransket.

- En tredjedel af vurderingen går faktisk på ejerens adfærd, for hvis jeg anbefaler en mundkurv, som ejeren ikke gider sætte på, så er vi jo lige vidt.

Pernille Hansen sidder med i Justitsministeriets særlige Hundeudvalg, der frem til nytår skal komme med forslag til en revidering af hundeloven. Mandag sagde udvalgsformand Jens Kruse Mikkelsen til Ritzau, at udvalget blandt andet drøfter et forbud mod farlige hunde.

Siden fredag har muskelhunde stået bag tre overfald rundt om i landet. Fredag gik det ud over en haveabejdende kvinde i Kollund, lørdag kom turen til et promenerende ægtepar på havnen i Ishøj, og søndag bed en muskelhund en 85-årig mand i hånden foran et supermarked i Holbæk.

/ritzau/