Kampagne: Politiet stopper uopmærksomme bilister

Vi skal køre bil, når vi kører bil og ikke lave alt muligt andet. I denne uge sætter ordensmagten fokus på uopmærksomme bilister.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Uopmærksomhed er skyld i for mange trafikulykker. Derfor sætter politiet nu ind med kontrol. Det sker som opbakning til kampagnen 'Kør bil, når du kører bil' fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

Mange bilister har det med at overvurdere deres egne evner, når de sidder bag rattet. Derfor fristes mange til at tjekke mails og sms, rode med deres gps eller papirer, mens bilen kører, skriver Sikekr Trafik i en pressemeddelelse.

I 35 procent af dødsulykkerne i trafikken er der uopmærksomhed involveret. I mange af ulykkerne kunne det have været undgået, hvis bilisten havde haft fokus det rette sted.

Oftest selvforskyldt

I en tidligere rapport fra DTU Transport blev det slået fast, at i de fleste ulykker (7 ud af 10) var det bilisten selv, der var skyld i ulykken, fordi vedkomne var optaget af for eksempel sms, gps, radio eller andet inde i bilen, der fjernede fokus fra trafikken. I resten af ulykkerne var det begivenheder uden for bilen, der havde fjernet bilistens fokus fra trafikken.

Derfor er det positivt, at politiet i den her uge sætter ekstra ind overfor uopmærksomme bilister, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik, der sammen med Forsikring & Pension står bag den landsdækkende og aktuelle kampagne 'Kør bil, når du kører bil'.

- Der skal kun få sekunders uopmærksomhed til, at det går galt. Derfor er det godt, at politiet med deres kontroller er med til at minde trafikanterne om, at når de sidder bag rattet, så kræver det fuld opmærksomhed på vejen og trafikken og ikke på alt muligt andet inde i bilen, siger Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Øjnene på vejen

Hvis man kører med 50 km/t. og kigger væk fra vejen i blot 5 sekunder for at tjekke sin mobil, rode med GPS´en eller finde en sut til barnet, så har man kørt 70 meter uden at se, hvad der sker på vejen.

Det kan blandt andet betyde, at man kommer til at trække over i den modsatte vognbane, hvor man risikerer at støde frontalt ind i andre køretøjer.

- Vi ved fra mange af de ulykker, politiet kommer ud til, at de kunne have været undgået, hvis trafikanterne havde været mere opmærksomme og holdt fokus på trafikken. Hvis man skal skrive sms, læse papirer eller andet, som tager opmærksomheden, så hold ind til siden. Den tid, det tager, er givet godt ud, siger Jørn Pakula Andresen, vicepolitiinspektør i Rigspolitiets Færdselssektion.

Ved en lignende kontrol i starten af september blev standset 3.712 køretøjer, og der blev konstateret i alt 1.870 forseelser. Blandt dem var 616 bilister, der brugte håndholdt mobiltelefonen i stedet for at koncentrere sig om kørslen.

Fakta:

  • I 35 procent af dødsulykkerne på vejene er uopmærksomhed en medvirkende årsag til, at ulykken skete, viser en rapport fra Vejdirektoratet.
  • En tidligere undersøgelse fra DTU Transport (2010) viser, at når vi bliver uopmærksomme i trafikken, så skyldes det i 7 ud af 10 tilfælde noget, som vi laver inde i bilen. For eksempel rode med gps, mobil, radio eller papirer. Kun i 3 ud af 10 tilfælde er det begivenheder uden for bilen, der fjerner trafikanternes fokus fra trafikken.

Gode råd:

• Indstil GPS’en, ring, skriv sms, giv barnet sutten etc. inden du kører.
• Brug aldrig håndholdt mobiltelefon, mens du kører. Hverken til opkald, sms eller mail.
• Kør ind til siden, hvis du har brug for at koncentrere dig om andre ting end at køre bil.