¨

Isbryderne sælges

Foto: TV ØST

Kommer der isvinter i Danmark, så må de sejlende klare sig selv. Statens isbrydere sættes nu til salg.

En konvoj af skibe gennem Østersøen eller Storebælt med en isbryder i spidsen.

Det syn bliver en sjældenhed i fremtiden, for Søværnet har nemlig besluttet at sælge de tre isbrydere til højestbydende.

Dermed kan et stykke Danmarkshistorie snart købes i Frederikshavn. Det er forsvarets tre store isbrydere Danbjørn, Thorbjørn og Isbjørn som skal sælges. Det oplyser TV2/Nord.

Gammel beslutning gennemføres nu

I juni 2010 blev det besluttet, at Søværnets isbrydertjeneste skulle nedlægges, men først nu er der truffet beslutning, om at de store isbrydere skal sælges. Beslutningen om at nedlægge isbryderne var i 2010 led i besparelser på 1,4 mia. i forsvaret.

De danske isbrydere har ikke været i aktion siden vinteren 1995/96, og det er netop årsagen til, at de tre gamle store isbrydere skal sælges.

Klimaforandringerne betyder nemlig, at der ikke længere er brug for de store isbrydere i samme omfang som tidligere.

Opgaven er privatiseret

- Fremover skal havnen selv stå for at fjerne is i havnene. På den måde bliver det privatiseret, siger den socialdemokratiske forsvarsordfører Bjarne Laustsen til TV2/Nord.

Isbryderne ligger det meste af året på Flådestationen i Frederikshavn, og fra 15. december til 31. marts er besætning på kort varsel, så isbryderne hurtigt kan sættes ind. Den faste besætning på hvert af skibene består af fire mand og 22 mand, som fra år til år findes blandt søværnets personel.

På Flådestationen i Frederikshavn er fremtiden usikker for de ansatte på isbryderne. De har endnu ikke fået at vide, hvordan deres arbejdsmæssige fremtid ser ud, når isbrydere er væk fra Frederikshavn.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App