Indbrudstyve bruger facebook (Video)

Vor dages indbrudstyve kan mere end at brække døre og vinduer op. Nu bryder de også ind i dit virtuelle liv for at finde ud af, hvornår du er på ferie.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vi har lært at lade være med at fortælle om ferien på telefonsvareren. Men i takt med, at vi finder nye kommunikationsformer, finder indbrudstyvene nye arbejdsmetoder.

 - Indbrudstyvene er jo snedige. De udnytter elektronikkens verden, fortæller Christian Skødt, som er chefkonsulent i Forsikringsoplysningen.

Og faktisk leverer vi selv alle oplysningerne til potentielle tyve. På vores e-mail sætter vi auto-reply der fortæller, hvornår vi er væk, og på Facebook er vi yderst meddelsomme.

Se hele indslaget fra TV2 ØST herunder:
[video:flv:090406_facebook.flv]

På gågaden i Vordingborg kan de forbipassende godt genkende det.

 - Jeg skriver da på Facebook, når jeg skal på ferie, fortæller Louise Jensen fra Vordingborg

Selv om Facebook har indstillinger, der gør, at det kun er vennerne, der kan se oplysningerne, kan man ikke være sikker. For i den virtuelle verden er det let for indbrudstyven at give sig ud for at være en anden. Og derefter er det en smal sag at finde adressen.

- Det er meget let at finde frem til vores personlige oplysninger, advarer Christian Skødt.

Og skal en familie på fire personer afsted, som alle opdatere deres profil, kan der hurtigt være 4-500, der får beskeden.

 - Specielt familier med teenagebørn skal være opmærksomme. Hos teenagere kan der gå sport i at have flest mulig venner. Og så kender man ikke alle sammen lige godt, siger Christian Skødt.

Det er ikke kun Facebook-brugerne, der skal være på vagt. Et autoreply på e-mailen der fortæller præcis, hvornår du er væk, kan let havne i de gale mailboxe. Ved en simpel søgning på google eller i arbejdspladsens mailsystem, kan de fleste spores. Så uanset hvor meget man glæder sig, er der er god grund til at vente med at fortælle om ferien, til man ER kommet hjem igen.

TV2 ØST har talt med vicepolitikommissær ved Midt- og Vestsjællands politi, Henning Olsen. Se interviewet herunder:
[video:flv:090406_politi.flv]