Hver tiende gravid ryger dagligt

Hver tiende gravide kvinde ryger under graviditeten, og særligt her i Region Sjælland har kvinderne svært ved at kvitte smøgerne. Her er det hver sjette gravide, der ryger,

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hver dag tænder hver tiende gravide kvinde en cigaret, selv om det er skadeligt for barnet. Det skriver metroxpress. Tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at 11 procent af de gravide på landsplan røg dagligt i 2014, men særligt i Region Sjælland er der problemer med at kvitte smøgerne.

Her ryger hver sjette under graviditeten, og det er rigtig skidt for det ufødte barn.

- Barnet får ikke alt det ilt, det har brug for, når man ryger. Det medfører, at barnets vægt bliver mindre, og det skyldes at alt, inklusiv hjernen og alle organerne, bliver mindre, siger jordemoder på Rigshospitalet Dorte Bertelsen til metroxpress.

Andre ting at bøvle med

Ifølge leder af Stoplinien, Lene Krusaa, ved kvinderne godt, at det er skidt at ryge, men alligevel taber de kampen til rygetrangen.

- De, der fortsætter, er typisk dem, der har andre ting at bøvle med i deres liv. Mange af dem er under 20 år, har ingen uddannelse, har måske psykiske udfordringer og har ofte aldrig haft et ønske om at blive gravid, siger hun til metroxpress.

Specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Mads Lind stemmer i og tilføjer:

- Graviditet er typisk noget, der får folk til at holde op. Men dem, der så ikke gør, vil givetvis være dem, der er mest afhængige.

Kræver forebyggende indsats

Gennem de seneste fem år er tallet for gravide rygere stagneret over ti procent.

Hvis flere skal blive røgen kvit, skal der en forebyggende indsats til, lyder det fra Mads Lind.

- På langt sigt handler det om at begrænse tobak, så færre piger ryger. Her kan man ud over hjælp til rygestop arbejde for, at færre starter, siger han til metroxpress.