¨

Hver fjerde sjællandske familie grænseshopper i sommeren

Foto: TV ØST

Der skal handles billige sodavand og øl og billigt slik til ferien, og hver fjerde sjællandske familie drager i løbet af sommeren over grænsen for at handle.

Mere end hver fjerde sjællandske familie og hver tredje danske husstand smutter en tur over grænsen for at handle i løbet af sommerferien. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, som Norstat har lavet for Dansk Erhverv.

Sodavand, slik, øl og vin ryger oftest i kurven, og lavere afgifter er nødvendigt for at trække noget af handlen tilbage til Danmark, mener Dansk Erhverv.

- Vi ved, at lavere priser lokker danskerne over grænsen, og selvom benzinomkostningerne og transporttid også koster, så synes det ikke at afskrække danskerne fra en tur til et tysk grænsehandelssupermarked, hvor varerne ikke er pålagt de samme afgifter som i Danmark, siger Marie Louise Thorstensen, politisk konsulent i Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

86 procent køber sodvand

Undersøgelsen viser, at danskerne er meget ivrige efter at købe sodavand, slik, chokolade, øl og vin. Det er varetyper, der er belagt med høje afgifter eller pant i Danmark.

86 procent af de danskere, der vil handle i Tyskland denne sommer, vil købe sodavand. Slik og chokolade er også en særdeles populær grænsehandelsvare, idet tre ud af fire husstande forventer at købe disse varetyper ved grænsen i sommerens løb.

- Det undrer ikke, at danskerne køber sodavand i Tyskland, hvor de stadig kan slippe for at betale pant. Og afgiften på slik og chokolade er steget med 83 procent i Danmark siden 2009, mens der slet ingen afgift er på disse varetyper i Tyskland, men kun den lave tyske fødevaremoms på syv procent. Det giver sig udslag i en stigende grænsehandel og illegal handel, hvilket Skatteministeriets grænsehandelsrapport fra januar 2015 også bekræfter, siger Marie Louise Thorstensen.

Statskassen misser moms og afgifter

Ifølge Dansk Erhverv er der behov for afgiftslettelser på de mest grænsehandelsfølsomme varer som slik, chokolade, vin, spiritus og øl, så de danske virksomheder får bedre mulighed for at sælge varer til konkurrencedygtige priser.

- Den danske statskasse går hvert år glip af et enormt stort provenu i skatte-, moms- og afgiftsindtægter, på grund af grænsehandel og illegal handel. Samtidig går grænsehandlen og den illegale handel ud over den danske detailhandel, hvilket også får konsekvenser for dansk vækst og beskæftigelse, siger Marie Louise Thorstensen.

Flest sønderjyder over grænsen

Selv om det er hver fjerde sjællandske familie, der regner med at skulle over grænsen og handle i løbet af sommeren, så er størstedelen af de grænsehandlende ikke overraskende sønderjyder, der har kort afstand til de tyske sommertilbud.

- Det er ikke overraskende, at grænsehandel er mere udbredt, jo tættere man kommer på den dansk-tyske grænse. Hele 60 procent af befolkningen i Region Syddanmark forventer at grænsehandle i deres sommerferie, og det er ikke ligefrem et tal, den danske detailhandel jubler over, siger Marie Louise Thorstensen.

Kilde: Norstat for Dansk Erhverv, juni 2015. Repræsentativt udsnit af befolkningen, som forventer at grænsehandle i Tyskland. n=334

Anm.: Det har været muligt at angive flere svar

Kilde: Norstat for Dansk Erhverv, juni 2015. Repræsentativt udsnit af befolkningen, n=1050

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App