Husk det nu: Sådan skal du bruge tågelygterne

Husk at tænde for tågelygterne, når det er tåget som det var mandag morgen. Det kan redde dig fra ulykker, lyder det fra politiet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tågen over regionen mandag morgen var tyk som ærtesuppe, og nogle kunne man kun se omkring 30 meter frem.

Og spørgsmålet om tågelysene – hvornår de skal være tændt og slukket – fik mange trafikanter til både at ringe til politiet og skrive harmdirrende indlæg på de sociale medier. Mange mener nemlig, at tågelygterne bliver brugt for lidt eller forkert.

Reglerne er klare

Ifølge Erik Mather, der er leder af Sydsjællands og Lolland-Falsters trafikafdeling, så er reglerne på området dog meget enkle: Den eneste regel er nemlig, at man ikke må tænde for tågelygterne, når det ikke er tåget eller eksempelvis regner så meget, at der er nedsat sigtbarhed.

Bilister med en moderne bil, hvor baglyset ikke tænder sammen med kørelyset, skal dog huske at tænde for nærlyset, når det er så tåget som i morges.

- Hvis man ikke har tændt lygterne bagud, så er man nærmest umulig at se i tåget vejr. Og det gør det ret let at forestille sig, hvordan der kan ske uheld og ulykker. Derfor er det vigtigt, at du kender din bil – og er klar over, om dine baglygter tænder sammen med kørelyset eller ej. Tænder baglyset ikke automatisk, så tænd nærlyset eller tågelyset, når det bliver tåget, siger Erik Mather til TV ØST.

God stil at slukke baglygterne, når du har en bag dig

Kørslen og brugen af tågelygter er også meget omdiskuteret på nettet. Og mange bilister siger, at det er ulovligt eksempelvis ikke at slukke for tågebaglygten, hvis en bil kører bagved. Det er dog ikke tilfældet, fastslår politimanden.

- Det er venligt og god stil at slukke en tågebaglygte, hvis der er en anden bil lige umiddelbart bag dig. Men det er altså ikke noget lovkrav. Og hvis man slukker tågebaglygten, så er det vigtigt, at du husker at tænde den igen, når den bagvedkørende er væk, siger han.

Brug din sunde fornuft

Han opfordrer dog generelt bilisterne til at bruge den sunde fornuft, når man kører i trafikken.

- Det handler om at kunne se og ikke mindst blive set af de andre bilister, når det er tåget eller sigtbarheden på anden vis er forringet. Og det er det, som vi bruger tågelygterne til. Men det er klart, at hvis man eksempelvis kører i en lang række efter hinanden på motorvejen, så er det næppe nødvendigt at alle bilerne har tændt tågelysene, siger han.