HPV-centre drukner i syge piger

Alene i Region Sjælland har 170 piger med alvorlige symptomer henvendt sig til det regionale HPV-center.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Piger med alvorlige symptomer som besvimelse, muskelspasmer og kronisk svimmelhed, som mistænkes at være bivirkninger af HPV-vaccinen, strømmer ind hos landets fem regionale HPV-centre.

Indtil videre er over 1.100 piger blevet henvist til centrene, viser metroxpress' rundringning til de fem regioner. Antallet er mere end fordoblet, siden centrene åbnede den 1. juni - til stor overraskelse for flere af de lokale fagpersoner, som allerede nu melder om lange ventelister.

- Vi får fortsat henvist en del piger og er nu på cirka 265 henvisninger i alt,« siger Vibeke Neergaard Sørensen, overlæge ved Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg, der kun havde regnet med at få henvist omkring 50 piger.

Ventelisten i Region Midtjylland er på cirka ni måneder, oplyser hun.

I Region Nordjylland forklarer ledende overlæge Erik Østergaard fra Aalborg Universitetshospital, at man fortsat er ved at finde ud af, hvordan de godt 100 henviste piger skal hjælpes.

 - Vi planlægger at komme rigtigt i gang fra september og fremefter med afvikling af 'puklen',« siger overlægen til metroxpress.

Allerede i juni beskrev metroxpress, at flere piger fik besked på, at der var lange ventelister. Formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner Ulla Astman (S) mente dengang, at ventelisterne hurtigt ville blive barberet ned, når centrene åbnede.

Hun er ikke vendt tilbage på metroxpress' henvendelser.

Region Hovedstaden oplyser, at man har fået 525 henvendelser, Region Sjælland 170 og Region Syddanmark 60.