Holbæk-overlæge sur over 1. maj

En ledende overlæge fra Holbæk kritiserer sygeplejerskernes overenskomst, der giver dem fri 1. maj.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mens sygeplejerskerne 1. maj holder fri rundt omkring i landet, må patienterne vente tålmodigt i sygesengen.

Uden sygeplejerskernes tilstedeværelse kan lægerne ikke udføre undersøgelser og operationer, og det betyder, at hospitalet helt unødvendigt får en pausedag.

Det skriver Ekstra Bladet.

- Der vil være nogle patienter, der får en ekstra indlæggelsesdag, fordi sygehuset principielt kører på halve omdrejninger, siger Tage Lysbo Svendsen, ledende overlæge på Holbæk Sygehus

Sygeplejerskernes fridag irriterer lægerne, der ikke holder fri. De har nemlig en anden overenskomst og er derfor tvunget til at skifte operationsbordet ud med skrivebordet.

Vigtige operationer udskydes

Og det er ikke kun harmløse operationer, der aflyses, når de røde flag smælder - også operationer i den mere alvorlige ende må vente:

- Vi udfører ikke bypass-kirugi. Vi kører kun de akutte hjerteoperationer, siger Hans Henrik Kimose, overlæge på hjertekirurgisk afsnit på Århus Sygehus.

Under overenskomstforhandlingen med sygeplejerskerne i 2011, fik regionerne slået to halve fridage sammen til den hele fridag, sygeplejerskerne nu kan holde 1. maj.

Stenbæk: Det kan skabe problemer

På den måde ville man komme nogle af de behandlingsforhindringer til livs, der opstår, når sygeplejerskerne ikke er fuldtallige, forklarer formanden for Danske Regioners Løn- og Personalepolitiske udvalg, Jens Stenbæk (V).

Han forudser dog stadig problemer ved den nye ordning.

- Vi er loyale over for de aftaler vi indgår, men jeg tror, at vi fremover vil se, at der på de enkelte sygehuse vil blive aftalt noget andet, fordi vi kan se, at det kan skabe problemer, siger han til Ekstra Bladet.