Heunicke: Fodbold til alle er kulturkamp

Bred adgang til landskamp er ikke blot fodbold. Det er kulturkamp, mener socialdemokraten Magnus Heunicke. Han siger, at regeringen nemt kan sikre adgang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skal alle danskere have mulighed for at se fodboldlandskampen mellem Danmark og Sverige den 6. juni, eller skal det være forbeholdt dem med adgang til digitalt betalings-tv? Det spørgsmål handler ikke blot om en enkelt fodboldkamp, men er en kulturkamp på fællesskabets vegne, mener det socialdemokratiske medlem af Folketinget Magnus Heunicke.

- Det er et spørgsmål om kulturelt fællesskab og imod, at de frie markedskræfter skal skrue priserne helt vanvittigt op, siger han til Ritzau.

Han kritiserer, at regeringen ikke vil gribe ind over for, at landskampen, der er et vigtigt skridt på vejen mod VM i Sydafrika i 2010, kun bliver vist på digitalt betalings-tv. Og regeringen kan sikre bred adgang til kampen via landsdækkende tv uden at ændre på lovgivningen, påpeger Magnus Heunicke.

- Det er blot et spørgsmål om politisk vilje. Og det er jo ikke ren kommunisme. Andre lande bruger de muligheder, siger han med henvisning til, at EU's regler åbner for, at de enkelte lande kan gribe ind i de frie markedskræfter og sikre, at store kulturbegivenheder vises på landsdækkende tv. Det sker blandt andet i England, hvor FA-Cuppen i fodbold skal vises nationalt. Det samme gælder i Italien for landsholdskampe i EM- og VM-turneringer. Også etaperne i cykelløbet Giro d'Italia skal vises bredt.

Magnus Heunicke mener, at svenskerkampen er at sammenlignelig med eksemplerne fra de andre lande og skal behandles på samme måde.

EU opstiller fire kriterier for, at landene kan gribe ind, hvoraf to skal være opfyldt. Begivenheden skal have særlig almen interesse for landets befolkning, have en generelt anerkendt og klar kulturel betydning for medlemsstatens befolkning, omfatte landsholdsdeltagelse i kampe af international betydning eller traditionelt have været udsendt på gratis fjernsyn med store seertal.

/ritzau/