Hård kritik af regional minister

Landmænd beskylder miljøminister Troels Lund Poulsen fra Bukkerup ved Tølløse for arrogance. I Venstre kender man til kritikken, mens hovedpersonen er uforstående over for kritikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Han startede med at blive kaldt "Traktor-Troels", nu risikerer han at blive omdøbt til "arrogante Troels". Fremtrædende personer i landbruget er fortørnede over miljøminister Troels Lund Poulsens (V) arrogante holdning til deres problemer med en sagsbehandlingstid på op til flere år for at få en miljøgodkendelse.

- Jeg opfatter hans holdning over for landbruget som voldsom arrogant. Man fornemmer, at interessen for at gøre noget ved det her område ikke er særligt udtalt, siger Henrik Frandsen, formand for Sønderjysk Landboforening.

Også Henrik Dahlgaard, næstformand for landboforeningen i Nordjylland, Agrinord, kritiserer i skarpe vendinger Troels Lund Poulsens (V) attitude over for landmændene.

- Jeg oplever, at han laver sjov med det. Han stiller sig op og siger, at han vil erhvervet det bedste. Men det, vi er blevet budt, er i hvert fald ikke noget, som klæder en borgerlig regering. Hvis man ønsker at have landbrug som erhverv, burde man have håndteret det noget mere professionelt, siger han.

For at udvide et landbrug med husdyr skal landmanden søge om en miljøgodkendelse. Hvis projektet ikke bliver accepteret, kan sagen ankes til Miljøklagenævnet. Og den proces kan tage år. De ledende personer i landbrugets regionale interesseorganisationer, som Ritzau har talt med, fortæller enstemmigt om en miljøminister, der har haft en alt for nonchalant tilgang til problemet med de lange behandlingstider.

- Han ved godt, at problemet er hans. Så forsøger han at tage en hovsa-smart attitude på, siger Niels Rasmussen, formand for den fynske landboforening, Centrovice.

Han mener på linje med Henrik Dahlgaard, at sagen ikke klæder den borgerlige regering.

- Det er meget anstødeligt, hvad de præsterer i øjeblikket, siger Niels Rasmussen.

Troels Lund Poulsen er ked af landmændenes kritik, men forstår ikke de hårde ord mod hans person.

- Jeg mener bestemt ikke, at jeg ikke tager problemstillingen seriøst. Siden jeg kom ind i Miljøministeriet, har jeg taget en lang række initiativer, og det sidste initiativ, som kun er to måneder gammelt, har betydet, at vi nu tilfører 100 millioner kroner, for at miljøgodkendelserne kommer igennem. Til glæde for de danske landmænd, og ikke mindst til glæde for det danske miljø, siger Troels Lund Poulsen, der selv mener, at har haft en dialogsøgende kurs over for landmændene.

Og de lange ventetider på en miljøgodkendelse er et problem, erkender Venstres landbrugsordfører, Tina Nedergaard. Hun vil ikke pege fingre af partifællen Troels Lund Poulsen, men afviser ikke, at kritikken kan bunde i ministerens tilgang til landmændene.

- Troels har været bevidst om problemstillingen hele tiden, så det kan være noget med facon, tone eller retorik. Men faktum er, at han gerne vil have det løst, siger hun.

Venstres borgmester i Struer, Martin Merrild, er landmand. Han mener, at det har taget alt for lang tid for regeringen at indse problemets omfang. Og det har haft indflydelse på gårdejerens eget syn på systemet.

- For at sige det lige ud: Jeg skal fandeme ikke søge om noget som helst, så hellere gå fallit med den produktion, jeg har. Jeg vil ikke ind i den mølle og bruge mange penge på noget, som kan risikere at ligge i halvandet år, siger han.