Har lokallisterne en chance?

Lokallister er skudt frem over hele regionen, men har de overhovedet en chance blandt de større og mere veletablerede partier? Hvad mener du?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Muligheden for at sætte sit kryds ved en lokalliste ved kommunalvalget i år er langt større end i 2009. Over hele regionen er lokallisterne spiret frem, så der nu er 130 lister og partier at stemme på mod 116 i 2009.

Med 4 nye er Næstved den kommune, der har fået flest nye lister, og det er nu muligt at stemme på blandt andet Børnepartiet, Velfærdspartiet, Social Balance og Lavere Skatter og Afgifter.

- Vi synes simpelthen ikke, at vi kan se og selv i de partier, der allerede eksisterer, lyder et af argumenterne fra Charlotte Birk, der er kandidat på listen Social Balance.

De får det svært

Mustapha Badr har tidligere stillet op for SF i Kalundborg, men står nu på Mangfoldighedslisten, hvor han uafhængigt af de forskellige blokke vil kæmpe for bedre intetgration, og i Vordingborg kæmper Allan Huglstad for at undgå vindmøller i kommunen.

- Jeg er overbevist om, at vi får 1 mandag. Det bliver nummer 29, og så bliver der 14 i rød blok og 14 i blå blok, og så bliver det afgørende, siger han, men kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus er ikke helt så optimistisk.

- Der er omkring 25 procent flere lokallister på landsplan den her gang. Men prognoserne for dem er dårlige, fordi det er svært at hamle op med de landsdækkende partier, og de klarede sig rigtigt dårlig ved det seneste valg, som var det dårligste for lokallisterne nogensinde, og jeg tror det vil være cirka det samme for deres vedkommende i år, siger han.

Roger Buch mener i ørvigt, at årsagen til de mange ny lokallister er de seneste års spareplaner, lukninger af skoler og biblioteker og fyrede medarbejdere, der har skabt en utilfredshed, som lokallisterne forsøger at bruge til at komme ind i byrådene.

Har du tænkt dig at stemme på en lokalliste? Hvorfor/hvorfor ikke? Hvad mener du, de kan, som de større partier ikke kan? Deltag i debatten.