Hakkebøf indhenter frikadellerne

Vi spiser nu lige så meget oksekød som svinekød. Vi gemmer dog stadig bøfferne til weekenden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danskerne spiser stadig svinekød om mandagen og bøffer i weekenden, men forskellen mellem hverdag og fest er udjævnet, viser ny analyse. Bøfhuse fra 70erne er medårsag, fremhæver madhistoriker.

Plejer du at spise bøffer i weekenden og sætte svinekød på bordet om mandagen, så prioriterer du allerede som mange andre danskere gør. Men for kun få årtier siden, ville den forskel ifølge madeksperter have været langt mere udtalt. Det skriver Landbrug & Fødevarers netmedie foodculture.dk.

Frikadeller i hverdagene

30 pct. af danskerne spiser svinekød om mandagen, viser en ny repræsentativ undersøgelse foretaget for Landbrug & Fødevarer. Det er dermed den dag i ugen, hvor flest spiser gris. Oksekød er til gengæld mere populært i weekenden, men kun i mindre grad. Således får 24 pct. af danskerne oksekød på tallerkenen om fredagen og 27 pct. om lørdagen, mens resten af ugens dage kun placerer sig en anelse under det niveau.
   
- Det overrasker mig, at der ikke er mere væsentlige forskelle i tallene. Tidligere ville svinekød have slået meget mere kraftigt ud, og langt færre ville have spist oksekød. En vigtig del af begrundelsen er nok, at danskerne er et af de folkefærd i verden, der er gladest for hakket oksekød, som netop er meget billigt, nemt og kan bruges til hele familien, siger Hanne Castenschiold, ernæringsekspert hos Landbrug & Fødevarer.

Forbrugerne bruger kød til at variere aftensmaden

I undersøgelsen påpeger flere af forbrugerne, at en vigtig begrundelse for deres forbrugsvaner er, at de bruger kødet til at variere deres aftensmad.

- Vi kigger på kødudvalget, om der er noget på tilbud. Hvis der ikke er det, så spørger jeg mig selv, hvad det er et stykke tid siden, vi har fået, og hvad vi kunne finde på, siger en af respondenterne.

Bøfhuse hjalp til at gøre oksekød til allemandsmad

At folk netop tænker på at variere retterne snarere end at tænke i pris, er et tydeligt eksempel på den forandring, der er sket henover årene. Det mener madhistoriker Bi Skaarup, der fortæller, at folk traditionelt spiste klart mest svinekød i 60erne og 70erne. Særligt flæsk, skanker, medister eller hamburgerryg var populært, fordi det var billigt, hvilket det stadig er i dag. Heroverfor var oksekød dyrt, fint og virkelig festmad. Men det blev der siden vendt rundt på.

- I 70erne begynder vi at få bøfhuse som A Hereford Beefstouw. Senere kommer Jensens Bøfhus også til og efterhånden synker det fine oksekød ned imellem de sociale lag, så det bliver noget, alle spiser. I dag er oksekød blevet en allestedsnærværende ting. Særlig hakket oksekød er dejligt nemt, og så koster det ikke så meget, siger Bi Skaarup og nævner, at der trods alt dog nok stadig er forskel:

- To engelske bøffer koster dog stadig mere, så de er nok stadig mest populære i weekenderne.


Nyhedsoverblik