¨

Guide: Lad din telefon give dig bedre søvn

Foto: Modelfoto - Colourbox

Læs her, hvordan din telefon kan hjælpe dig til at sove bedre – og til at blive mere frisk.

Lad være med at sove med din telefon.

Du skal ikke ligge og SMS’e, tjekke arbejdsmails eller surfe på nettet i sengen – du skal sove.

Sådan lyder rådet fra mange stress- og søvnforskere, når snakken handler om søvn.

Men en række apps til de moderne smartphones kan faktisk hjælpe dig til at falde i søvn – og kan vække dig på en blid måde.

For mange handler søvnproblemer om stress og problemer med at slappe ordentligt af.

Og der er da også mange hundrede apps til iPhone og Android på Play Market og App-store, der hævder at kunne hjælpe dig med at sove godt – og komme op igen på en god måde.

Vi har her plukket nogle af de bedste.

Den første kategori af programmer kan dybest set sammenlignes med en spilledåse eller musik fra en cd. Her forsøger programmet med afslappende musik eller lydeffekter som bølgeslag og regnens trummen at få dig til at slappe af og sove.

Et godt eksempel på disse programmer er aSleep3 til iPhone eller Nature Sounds to sleep til Android. Android-programmet er gratis, mens iPhone-programmet koster ca. 20 kroner.

En mere avanceret løsning er dem, der bruger telefonen til aktivt at følge med i, om du slapper af. Der er programmer til både iPhone og Android der for eksempel instruerer dig i åndedrætsøvelser – og hvor de mest avancerede lytter med, og skælder dig ud, hvis du ikke følger øvelsen ordentligt.  Her er programmer som Breath Meditation til Android og Long Deep Breathing til iPhone gode eksempler.

For nogen er det dog ikke kun det, at falde i søvn på en god måde, der kan sikre en god dagen derpå. For mange er selve vækningen også afgørende for, om dagen kommer ordentligt i gang.

Men også her står en række apps parat til at hjælpe med at komme ud af fjerene på en ordentlig måde.

Funktionerne kommer i programmerne Sleep Like Android til Android-telefoner (det er gratis de første 14 dage og dernæst koster omkring 12 kroner) og Sleep Cycle til iPhone, (der koster omkring 12 kroner).

De to apps virker i princippet på samme måde.

De holder øje med, hvor meget du vender og drejer dig i sengen for at prøve at aflure din søvnrytme - og programmet kan så vælge at starte vækkeuret lidt tidligere (op til en halv time), hvis det er der, hvor du har lettest ved at vågne. På den måde kan mange nok skære en time eller to af morgensurheden..

Teknikken i programmet virker fint for de fleste – men for nogen er det et problem, at de virker bedst, hvis telefonen ligger i sengen sammen med dig.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App