¨

Grådig bille æder rapsmarkerne

Foto: TV ØST

En sulten bille ved navn 'Glimmerbøsse' er gået til angreb på regionens rapsmarker. Det kan koste landmændene dyrt.

På denne årstid skulle rapsmarkerne fylde lanskabet som store gule skinnende tæpper. Men flere steder er markerne ikke helt så gule, som de plejer. En lille grådig bille ved navn 'Glimmerbøsse' er nemlig gået til angreb på rapsen flere steder i regionen. Det skriver P4 Sjælland.

Resultatet af glimmerbøssens angreb er store økonomiske omkostninger og færre blomster på markerne, fortæller planteavlskonsulent Lars Skovgaard Larsen fra Landboforeningen Gefion:

- Der har været ekstremt kraftige angreb af glimmerbøsser i nogle marker, og det betyder, at rapsene aborterer blomsterstandene, så de ikke springer ud. Vi får angreb fra glimmerbøsser hvert år, men vi har aldrig oplevet noget så slemt som i år, siger han.

En af de landmænd, der er særlig hårdt ramt, er Peter Helmer fra området mellem Uggerløse og Holbæk. Han har allerede været nødt til at pløje dele af af sine marker op, og med udsigt til flere angreb anslår han, at glimmerbøssens angreb kommer til at koste 2-400.000 kroner.

- En af vores marker havde vi dømt til nul, så den pløjede vi op og såede vårbyg i stedet. De andre marker håber vi stadig når at komme sig oven på noget regn, siger Peter Helmer.

Dele af sjællandske og jyske rapsmarker er lige nu hårdt ramt, mens Fyn og Sønderjylland er sluppet billigt.

02:03 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App